Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 19 de gener del 2024

17 i 18 de gener: temperatura elevada, amb dos dies de garbí, ponent i wingfoil

Dos practicants de wingfoil gaudint de la garbinada del passat dimecres 17 de gener. 

Tot i trobar-nos a la setmana dels barbuts, la temperatura ha sigut més pròpia de la primavera que no pas de l'hivern, sobretot entre el passat dimecres i ahir dijous.
El període que la saviesa popular ha associat tradicionalment amb els dies més freds de l'any, podem dir que ha fet figa. Segurament, amb el canvi climàtic que ens afecta, moltes de les dites i coneixements ancestrals sobre el clima ja no serveixen actualment.

Primerament, el pas de la borrasca Irene per la façana atlàntica europea durant el dimecres 17 de gener, gràcies al seu gir ciclònic, va enviar vents càlids per la seva part davantera cap a les nostres latituds. A uns 1.500 m, el dimecres es va detectar la presència de l'isoterma de 10 ºC, segons dades del radiosondatge de Barcelona de les 12:00h. Aquest fet, unit al vent de component sud i sud-oest que bufava, va deixar una temperatura molt més alta del normal per l'època de l'any. A Verges tingueren una màxima de 21,0 ºC, a La Bisbal d'Empordà 20,7 ºC i a Calonge 20,1 ºC. A Palamós el vent fresc de mar frenà un xic el mercuri, amb 18,2 ºC de màxima.
Per si no n'hi hagués prou, el dia següent encara va dur uns valors més alts. El vent es va mantenir gràcies a l'acostament de la borrasca Juan per l'oest de la península Ibèrica., a més a més, també es produí un gir del vent cap a component oest, oest-sud-oest i sud-oest. Això, unit al temps assolellat, va donar 22,1 ºC de màxima a La Bisbal d'Empordà, 21,9 ºC a Calonge, 21,9 ºC a Verges i 21,3 ºC a Sant Feliu de Guíxols. A Palamós-La Fosca hi van haver 21,2 ºC i a Palamós (barri Vell) 20,1 ºC.
Cal destacar que el vent de ponent o garbí terrer que assolí ratxes superiors als 60 km/h, també feu disminuir el grau d'humitat fins a un mínim del 42 % ahir dijous 18 de gener, la qual cosa va fer augmentar el perill d'incendi, provocant una situació de nivell 2 del Pla Alfa al Baix Empordà, El Gironès i La Selva.

El vent no només portà inconvenients. La seva presència va fer que nombrosos practicants de kitesurf i de wingfoil gaudissin de la navegació a la badia de Palamós. 

Núvols de vent i la mar remenada el passat dimecres 17 de gener a primeres hores de la tarda. 

Així mateix, l'efecte del vent també ens va deixar algunes dades curioses. Per exemple, la temperatura màxima diària del passat dimecres 17 de gener va donar-se a les 21:45h, en comptes de produir-se al migdia o a primeres hores de la tarda, tal com sol succeir habitualment. 
Pel que fa al dijous 18 de gener, trobem que durant la matinada s'enregistrà una temperatura de 17 ºC, un valor que fins aleshores havia sigut la mínima del dia. No obstant això, finalment la mínima diària va esdevenir pocs minuts abans del punt de la mitjanit de dijous a divendres. 

Més dades del passat dimecres 17 de gener, Palamós (barri Vell): Temperatura màxima 18,2 ºC, mínima 11,3 ºC. Humitat del 51 al 94 %. Pressió màxima 1004 hPa, mínima 994 hPa. Vent del SSO i SO a 25 km/h de mitjana, ratxa màxima 61 km/h. Maror o forta maror. Onatge sig. de 2,46 m a les 23:00h davant del cap de Begur., alçada màxima de l'onatge 3,59 m a les 18:00h. Núvols alts i mitgencs abundants fins a primeres hores de la tarda, de 4/8 a 6/8 Ci, Ac i As., a la tarda domini del sol amb de 1/8 a 3/8 Sc i St., boirina dificultant la visió del paisatge.

Més dades del passat dijous 18 de gener, Palamós (barri Vell): Temperatura màxima 20,1 ºC, mínima 11,9 ºC. Humitat del 42 al 76 %. Pressió màxima 1007 hPa, mínima 998 hPa. Vent del SO, OSO, O i SSO, a 25 km/h de mitjana, ratxa màxima 63 km/h. Maror o forta maror. Onatge sig. de 2,7 m a les 09:00h i a les 12:00h davant del cap de Begur., alçada màxima de l'onatge 4,66 m a les 10:00h. Cel asserenat, un xic de calitja.

El wingfoil cada cop té més adeptes

Aquests dos dies de garbinada han permès constatar que hi ha hagut un fort augment de practicants de wingfoil, els quals es barregen amb els ja prou coneguts kitesurfistes.
Les primeres imatges d'algú practicant el wingfoil van aparèixer el 2019. Sir Robby Naish apareixia a Hawaii al damunt d'una taula amb un foil i aguantant una ala amb les mans. Doncs bé, no ha passat gaire temps per poder veure el boom que ha tingut aquest esport que ha omplert d'ales (wings) moltes platges i altres indrets (llacs, per l'asfalt, sobre neu, etc). Sens dubte, estem assistint al creixement d'un esport que ha vingut per quedar-se.
El wingfoil atrau tot tipus d'usuaris., d'una banda els kitesurfistes i windsurfistes que ja saben navegar amb vent, més altres usuaris que mai no han practicat cap esport amb vent, persones de totes les edats, complexió i coneixement del mar, persones a qui els ha cridat l'atenció i enamorat la visió de veure algú volar amb aquesta facilitat sobre el mar.

Resumint, el wingfoil és una nova disciplina de lliscament sobre l'aigua que consisteix a volar sobre l'aigua amb l'ajuda d'una ala (wing) inflable que fan servir amb les mans, i amb una taula amb un foil als peus.
El wingfoil ha anat evolucionant moltíssim aquests darrers anys. Les marques han anat empenyent els límits del foil fins aconseguir navegar amb vents molt suaus. 

És un esport molt accessible i és relativament fàcil d'aprendre. Amb el material adequat, una mica de teoria i unes hores a l'aigua, som capaços de fer les maniobres bàsiques. És un esport molt nou que ofereix sensacions molt diferents a la resta, la sensació de volar sobre l'aigua sostenint una ala a les mans sense tenir res agafat al nostre cos, ni fils, ni una barra al mig del peus, fa que sentim una llibertat de moviments que diferencia altres esports amb el kitesurf o el surf de vela.

Més fotos del passat dimecres 17 de gener