Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 11 de gener del 2024

Dimecres 10 de gener: pluja molt beneficiosa, però escassa

Primer pla d'un camp sembrat a Calonge, aquest dijous 11 de gener. 

Sens dubte, la gran notícia de les darreres hores ha sigut el retorn de la pluja.
Malauradament, s'ha pogut constatar com els models meteorològics s'anaven desinflant a mesura que s'acostava el canvi de temps, amb la qual cosa les precipitacions han sigut molt menys importants del que s'esperava fa 4 o 5 dies enrera. 
Tot i que les pluges caigudes no han fet ni pessigolles a la greu sequera que ens afecta, almenys hauran resultat molt beneficioses pels conreus de secà, especialment pel que fa als cereals d'hivern.
De fet, durant les darreres setmanes ja s'han vist alguns camps que començaven a verdejar, gràcies a la poca humitat existent en el sòl i les quatre gotes caigudes que van fer germinar les llavors.
Ara, degut a les precipitacions que hem recollit, aquests conreus podran crèixer amb alegria i a més a més, els sembrats que  s'han plantat i que encara no verdegen no tardaran gaire a desenvolupar-se.
D'altra banda, els bassals formats per la pluja també seran aprofitats per les diferents espècies d'amfibis que en aquesta època de l'any es reprodueixen, com per exemple les boniques i acolorides salamandres.

Entrant en detalls, el breu episodi plujós d'aquest dimecres (quatre gotes també dijous) ens ha deixat 17,6 mm a Palamós-La Fosca, 16,5 mm a Palamós-zona portuària i 12,4 mm a Palamós (barri Vell).
També trobem 12,8 mm a la població veïna de Calonge i Sant Antoni, 15,6 mm a Palafrugell i 11,1 mm a Sant Feliu de Guíxols, segons dades de Meteoclimatic.

Més dades del dimecres 10 de gener: Temperatura màxima 11,0 ºC, mínima 6,6 ºC., humitat del 82 al 93%., pressió màxima 1020 hPa, mínima 1016 hPa., ratxa màxima de vent 23 km/h NNO.

Més dades del dijous 11 de gener: Temperatura màxima 8,3 ºC, mínima 6,5 ºC., humitat del 67 al 93 %., pressió màxima 1022 hPa, mínima 1017 hPa., ratxa màxima de vent 42 km/h NNO.

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dimecres 10 de gener a les 18:00h.

 
Bassals formats per la pluja que caigué a Calonge aquest passat dimecres.

 
La pluja ha beneficiat els sembrats d'hivern.