Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 23 de gener del 2024

Divendres 19 de gener: canvi brusc de temperatura i lleu nevada al sostre de les Gavarres

Imatge composada dels radars meteorològics del passat divendres 19 de gener a les 19:30h. S'aprecia la caiguda de neu al sostre de les Gavarres. 

La temperatura màxima va rebre una forta clatellada durant el passat divendres 19 de gener.
Una ciclogènesi produïda a la península Ibèrica va donar lloc a la borrasca Juan. Aquesta pertorbació va deixar uns registres de precipitació molt pobres a la nostra comarca, degut a la manca de vents  carregats d'humitat en superfície. No obstant això, la seva presència va actuar com a pol d'atracció d'una massa d'aire fred barreja d'aire polar marítim i aire àrtic.

A Palamós, el cel tapat i l'aire fred van provocar que pels volts del migdia-primeres hores de la tarda, hi hagués una temperatura  d'uns sis o set graus centígrads.Tenint en compte que el dia anterior s'havien anotat 20,1 ºC, això vol dir que la temperatura era 14 ºC més baixa a la mateixa hora. Malgrat tot, la temperatura màxima diària que va quedar enregistrada foren els 11,6 ºC que van esdevenir pocs minuts després de la mitjanit de dijous a divendres.

Pel que fa a les precipitacions, a la nostra vila s'observà la caiguda de calamarsó (grans de calamarsa molt petits) que feien un mil·límetre de diàmetre, durant la tarda. Aquestes boletes de gel, més el plugim o roina que caigué la major part de la jornada, tan sols acumularen 2,0 mm a Palamós-zona portuària, 1,8 mm a Palamós-La Fosca i 1,6 mm a Palamós (barri Vell).

Generalment, quan apareix el calamarsó, vol dir que la neu no està pas gaire lluny.
La columna d'aire fred afectava totes les capes de la troposfera, fins a la superfície. De fet, l'estació meteorològica ubicada a 127 msnm, a prop de la vall dels Molins, dins els termes de Calonge i Sant Antoni, Santa Cristina d'Aro i Castell-Platja d'Aro, anotava 2,7 ºC a les set de la tarda.
Si a 127 msnm, a les Gavarres, hi havien al voltant de tres graus centígrads, no era d'estranyar que al Puig d'Aiguabona (533 msnm) i al Puig d'Arques (532 msnm), situats a poca distància, la temperatura fos de zero graus centígrads o inferior.
Amb aquesta temperatura, la precipitació fou en forma de neu al sostre de les Gavarres, tal com assenyala la imatge composada dels radars meteorològics a les 19:30h.

Més dades del passat divendres 19 de gener, Palamós (barri Vell): Temperatura màxima 11,6 ºC, mínima 5,3 ºC. Humitat del 39 al 82 %. Pressió màxima 1015 hPa, mínima 1007 hPa. Vent del N, NNO i NO, a 10-15 km/h de mitjana, ratxa màxima 31 km/h. Maror, mar de fons del SO i mar de vent del N. Onatge sig. de 3,63 m a les 07:00h davant del cap de Begur., alçada màxima de l'onatge 5,78 m a les 07:00h. Cel cobert 8/8 Ns, Sc i St, plugim,roina, calamarsó.