Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 19 de març del 2024

Dilluns 18 de març: boira primaveral

Palamós amagat per la boira al fons de la imatge aquest dilluns al matí. Foto captada des de Sant Antoni de Calonge per Jo Va.
 
La setmana ha començat amb un dels fenòmens més típics de la primavera que es donen a la façana costanera: la boira d'advecció.
El mar fred, a uns 13 ºC, el domini anticiclònic, la manca de vent intens i l'entrada d'una massa d'aire subtropical a les capes baixes de la troposfera, van formar un capa de núvols baixos sobre el Mediterrani occidental. Els estrats tocaren la costa catalana en diversos punts en forma de boira, en aquesta setmana que ens ha de dur la primavera astronòmica.

La boira d'advecció present a la badia de Palamós també feu acte de presència al llarg de les primeres hores del dia, tocant terra de forma esporàdica durant el matí.
Aquest fet va donar imatges curioses com la que podeu veure a l'encapçalament d'aquest post. La vila palamosina no es podia observar o bé quedava molt difuminada si l'intentàvem veure des de Sant Antoni de Calonge.

Més dades d'aquest dilluns 18 de març: Temperatura màxima 17,1 ºC, mínima 9,8 ºC. Humitat del 70 al 95 %. Pressió màxima 1019 hPa, mínima 1016 hPa. Vent feble de llevant i xaloc al matí i al migdia, ratxa màxima 20 km/h.