Segons el darrer informe del Servei Meteorològic de Catalunya, el passat mes de febrer s’ha de qualificar de càlid arreu de Catalunya, molt càlid al Pirineu i al prelitoral, amb anomalies per sobre dels 4 °C a les parts més elevades del Ripollès.
Es tracta del febrer més càlid, igualant o superant el febrer de 2020, a les estacions situades a l'Empordà i a diversos sectors del prelitoral, del litoral Central i en algunes valls del Pirineu i del Prepirineu.
Fou sec a la major part del país, especialment al Pirineu i Prepirineu oriental, Catalunya Central i litoral i prelitoral Central. En canvi, va ser plujós o molt plujós a la serra de l’Albera, al sud de la Costa Brava i a gran part de Ponent.
El mes va començar amb un predomini de les altes pressions, temperatura alta i boira a les planes interiors del país. Lentament es van anar retirant per passar a una circulació zonal en els nivells mitjans de la troposfera, que va afavorir els pas de pertorbacions atlàntiques que van afectar la meitat oest del territori. Cap a mitjans de febrer, una ondulació d’aquesta circulació va provocar una advecció d’una massa d’aire càlida a la Mediterrània occidental amb dorsal anticiclònica que va provocar un episodi càlid per l’època. El mes va acabar amb un canvi de masses d’aire provocat per una advecció d’aire fred procedent d’altes latituds que causà un descens tèrmic destacat, neu al Pirineu i precipitació que va afectar sobretot el quadrant nord-oest del país.
Temperatura alta del 4 al 8 de febrer del 2024
La persistència de l’anticicló que afectava el país des de la segona quinzena del gener va provocar ambient molt càlid per l’època entre el 4 i el 8 de febrer.
D’aquest episodi cal destacar que l'Observatori Fabra (el Barcelonès) va mesurar la temperatura més alta en un mes de febrer en els seus 110 anys de dades, amb 23,5 ºC de màxima el dia 4, superant els 22,4 ºC del 3 de febrer del 2020.
Precipitació del 8 a l’11 febrer del 2024
Una pertorbació atlàntica que va creuar el nord de la península Ibèrica va provocar precipitació entre els dies 8 i 10, amb acumulacions destacades a sectors del prelitoral, Pirineu i Prepirineu occidental i sud de la Costa Brava.
Es van registrar 43,8 mm a Sant Colona de Farners - XOM (la Selva) i 30,0 mm a Certascan (2.400 m, Pallars Sobirà).
La neu va afectar el Pirineu a partir del dia 10, quan la devallada de la temperatura va ser més evident, amb més de 10 cm a sectors del Pirineu occidental: 18 cm a Certascan (2.400 m), 12 cm a Bonaigua (2.266 m, Pallars sobirà) i 12 cm al Lac Redon (2.247 m, Val d’Aran).
La cota de neu va baixar per sota dels 1.500 metres tal com mostra l’1 cm a Bagergue (1.417 m) a la Val d’Aran.
Temperatura alta del 13 al 19 de febrer del 2024
Una ondulació del corrent en jet a la part més oriental de l’Atlàntic va afavorir una advecció d’una massa d’aire càlida.
De rècords de temperatura màxima no se’n van registrar, en canvi, de mínima alta n'hi va haver a 10 de les 117 estacions de la XEMA amb més de 20 anys de dades, especialment el dia 15de febrer a sectors occidentals de la depressió Central, del Pirineu i Prepirineu, i el dia 19 de febrer a punts de l’Empordà.
Precipitació els dies 16 i 17 febrer del 2024
La pertorbació lligada a l’ondulació del corrent en jet a la part oriental de l’Atlàntic va acabar afectant el país els dies 16 i 17, però va quedar molt focalitzada a Ponent, i no va afectar la part mediterrània on la massa d’aire càlida continuava activa.
Cal destacar precipitació superior als 30 mm a la Val d’Aran: 40,9 mm al Lac Redon (2.247 m), 36,0 mm a Sasseuva (2.228 m) o 30,4 mm a Vielha - Elipòrt.
Es van superar els 20 mm a punts de les terres de l’Ebre i de Ponent, amb 25,8 mm a Alcarràs (el Segrià), 25,1 mm del PN dels Ports (el Baix Ebre) o 24,5 mm a Vinebre (la Ribera d’Ebre).
La neu va afectar les parts més elevades del Pirineu occidental, amb més de 10 cm de neu nova. Cal destacar els 22 cm a Bonaigua (2.266 m) i Sasseuva (2.228 m), o 21 cm a Espot (2.519 m, Pallars Sobirà).
Precipitació i vent del 24 al 28 de febrer del 2024
Un canvi en la configuració sinòptica, amb l’anticicló retirat cap a l’Atlàntic i una baixa al golf de Lleó, va afavorir l’advecció d’una massa d’aire fred procedent de latituds polars, nevades al Pirineu i la formació de tempestes al quadrant nord-oriental de Catalunya.
Les quantitats de precipitació més destacades van ser els 101 mm de Certascan (2.400 m), 90,7 mm a Espolla - XOM (Alt Empordà) o 88,8 mm a Calonge - XOM (Baix Empordà).
Si bé es va produir alguna tempesta acompanyada de pedra durant el dia 24 al baix Montseny, va ser durant el dia 26 quan les tempestes van ser més generalitzades al quadrant nord-est. A Castell d’Aro (el Baix Empordà) es van registrar 21,5 mm en 30 minuts, superant el nivell 1 de la Situació Meteorològica de Perill per intensitat de precipitació, dels quals 1,7 mm van caure en un minut. Diversos punts de la franja litoral de l’Alt i Baix Empordà van superar el llindar d’1 mm en 1 minut.
Es van acumular més de 20 cm de neu al Pirineu, amb 39 cm a Certascan (2.400 m), 34 cm a Sasseuva (2.228 m) o 26 cm a Bonaigua (2.266 m).
La cota de neu es va ubicar al voltant dels 1.000 metres, puntualment per sota: 20 cm a Bagergue (1.417 m), 7 cm a Vielha - Elipòrt (1.027 m) i 5 cm a poblacions del Pallars Sobirà com ara Isil (1.169 m) o Tavascan (1.128 m)
El vent va ser fort als dos extrems del país i a les parts més elevades del Pirineu. Cal remarcar els 110,2 km/h del Pantà de Darnius - Boadella (l’Alt Empordà), els 108,0 km/h al Santuari de Queralt (el Berguedà) o els 105,8 km/h a Mas de Barberans (el Montsià).
Febrer càlid a Catalunya
El febrer s’ha de qualificar de càlid arreu de Catalunya, molt càlid al Pirineu i prelitoral, amb anomalies per sobre dels 4 °C a les parts més elevades del Ripollès.
El segon mes de l'any també ha estat el més càlid que s'ha mesurat en algunes zones de Catalunya. Més d'un 20% de les estacions de la XEMA han tingut el febrer més càlid de la sèrie, igualant o superant el febrer de 2020, situades a l'Empordà i a diversos sectors del prelitoral, del litoral Central i també en algunes valls del Pirineu i Prepirineu. El febrer ha batut un nou rècord de temperatura a l’Observatori Fabra (el Barcelonès). La temperatura mitjana ha estat de 13,4°C, el febrer més càlid mai enregistrat. L'anterior febrer més càlid fins ara era molt recent, el 2020 amb 12,8°C. També es va registrar la temperatura màxima absoluta en un mes de febrer: 23,5°C el dia 4.
Distribució irregular de la precipitació
Febrer sec a la major part del país, especialment al Pirineu i Prepirineu oriental, a la Catalunya Central i al litoral i prelitoral Central. En canvi, ha estat plujós o molt plujós a la serra de l’Albera, sud de la Costa Brava i a gran part de Ponent.
Les pertorbacions de caràcter diferent, atlàntiques durant la primera quinzena del mes, i la ubicada al golf de Lleó a finals del febrer, explicarien la distribució de les anomalies. És necessari comentar que el febrer, juntament amb el juliol, són els mesos més secs de l’any a bona part de Catalunya, de manera que els 20 mm registrats a sectors de les terres de l’Ebre i al pla de Lleida durant l’episodi del 16 i 17 de febrer ja superen la mitjana climàtica.
Irradiació solar per sota de la normal
La irradiació solar global ha estat per sota de la mitjana climàtica entre el Segrià i el Pallars Jussà, zones afectades per les boires de primers de mes, així com al Prepirineu Occidental i al Pirineu, per la presència de la nuvolositat al llarg del mes. A la resta de Catalunya el mes de febrer ha estat normal.
Per veure l'informe complet podeu accedir al següent enllaç: https://govern.cat/salapremsa/notes-premsa/586402/febrer-molt-calid-a-catalunya-i-distribucio-irregular-de-la-precipitacio