El vaixell oceanogràfic "Cornide de Saavedra".
Aquest cap de setmana, el port de Palamós serà l’escenari de la cinquena edició del festival mariner de la Costa Brava. Amb el nom de Palamós, Terra de Mar, el port de la vila acollirà tot un seguit d’activitats, totalment gratuïtes, relacionades directament amb l’àmbit marítim que tindran com a eix central la cultura i tradicions marineres. El festival mariner Palamós, Terra de Mar, que s’inaugurarà el divendres dia 28 de maig a les 18 h, és organitzat per l’Ajuntament de Palamós amb la col•laboració de la Diputació de Girona i de Ports de la Generalitat.
UNA ÀMPLIA MOSTRA D’EMBARCACIONS
Un dels principals atractius és que aquesta activitat esdevé punt de trobada d’embarcacions clàssiques i tradicionals, on el port de Palamós acull tota mena de vaixells, bots, llaguts, velers de tot tipus i embarcacions a motor, que permeten conèixer de primera mà bona part del patrimoni marítim català que ha sabut superar el temps i les modes. L’organització preveu que el nombre de vaixells inscrits acabi superant la cinquantena d’embarcacions.
Alguns dels velers tradicionals més importants de Catalunya seran presents a Palamós com és el cas del pailebot Santa Eulàlia, i la goleta Far Barcelona.
Entre els vaixells que participaran al Palamós, Terra de Mar 2010 cal destacar dos dels quatre grans llaguts de la mediterrània: Sant Isidre i El Rafael; o bé dels antics sardinals Lola i Fifi. Altres embarcacions que ja han confirmat la seva participació són les llanxes de competició clàssiques (les anomenades –sabatilles- utilitzades a la dècada dels 60-70), així com els forabords clàssics “Rivas”. Aquests vaixells es podran veure tant en plena navegació com en exposició en sec al port.
Aquesta festa marítima permetrà al públic i de manera gratuïta poder navegar amb alguns dels velers presents mitjançant l’activitat -Bateig de mar- o bé realitzar visites guiades a la majoria d’aquestes embarcacions clàssiques així com altres tipus de vaixells de treball.
Aquest és el cas del remolcador Punta Mayor de la Direcció General de la Marina Mercant i dedicat a tasques de rescat. Dins l’àmbit dels vaixells de treball també es comptarà amb embarcacions de pesca del port de Palamós.
L’ESPAI D’INVESTIGACIÓ CIENTÍFICA MARINA
L’edició d’enguany del Palamós, Terra de Mar vol fer un èmfasi especial en els vaixells i els organismes d’investigació científica marina. És per això que en l’àmbit dels vaixells participants cal destacar la presència de tres vaixells oceanogràfics, concretament el Cornide de Saavedra (del Instituto Español de Oceanografía), el Rígel (del Instituto Hidrográfico de la Marina-Armada Española), i del vaixell Thetis (d’arqueologia subaquàtica de la Generalitat).
Aquestes unitats podran ser visitades pel públic del festival el qual podrà conèixer de prop com es treballen les campanyes oceanogràfiques i d’investigació marina des d’aquests vaixells i amb quina tecnologia.
Dins aquest àmbit científic cal destacar que el festival mariner Palamós, Terra de Mar, inclourà una gran carpa ubicada al port on es mostraran diverses exposicions relacionades amb les principals institucions d’investigació marina de l’Estat, on es podrà conèixer les seves tasques i projectes.
UN VENTALL D’ACTIVITATS MARINERES
Un dels objectius principals d’aquest festival mariner de la Costa Brava, és que el públic participi de manera activa i gratuïta en totes i cadascuna de les seves propostes. En són exemple els diversos tallers mariners: taller de pesca responsable, taller de pesca amb canya, o el taller de nusos mariners; la Mostra de Destresa Marinera o bé el Mercat Tradicional Mariner.
El públic del festival també podrà sol•licitar participar en les descobertes del litoral palamosí, amb recorreguts guiats per la costa del municipi mitjançant les quals descobrir els seus referents mediambientals i paisatgístics.
Aquesta manifestació nàutica que té lloc cada dos anys i que enguany arriba a la seva cinquena edició, se segueix consolidant en el calendari festiu de la vila, destacant la presència de més de 15 mil persones en la seva darrera edició celebrada l’any 2008.
Informació extreta de www.palamos.cat.