Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 3 de maig del 2010

La tromba marina del 1965 a St.Feliu de Guíxols


Sant Feliu de Guíxols.

El dia 2 de setembre deL 1965, just al davant de la població veïna de Sant Feliu de Guíxols, es va formar una de les trombes marines més famoses de la història meteorològica del nostre país.
Cal no confondre una tromba marina amb un tornado, ja que tot i ser dos fenòmens semblants, en el cas dels tornados aquests solen ser molt més devastadors i es solen formar en terra ferma en el si d'una supercèl··lula., en canvi, una tromba marina o mànega (cap de fibló a Les Balears) es produeix al damunt del mar o sobre una gran superfície d'aigua, com pot ser un llac o un embassament i no és estrictament necessari que hi hagi una gran tempesta que l'acompanyi.
Al següent article trobareu més informació al respecte.

Passi d'unes fotos espectaculars, on podreu veure la tromba marina de Sant Feliu de Guíxols:






Pel que fa a la situació meteorològica que va provocar aquest fenomen, cal dir que a finals d'estiu i principis de tardor, és quan tenim les condicions més favorables per poder-les observar, degut a les primeres arribades d'aire fred que es barregen amb la humitat i la temperatura elevada de l'aigua del mar, productora dels grans núvols de tempesta a la costa.

Concretament, podem observar com al següent mapa de temperatures a 850 hpa del dia 1 de setembre del 1965, hi havia una llengua d'aire càlid que emergia del nord d'Àfrica amb una temperatura d'uns 15C º positius a uns 1500 m d'alçada:



Si mirem el mapa de temperatures a 850 hpa., es pot apreciar l'acostament d'un solc d'aire fred, amb temperatures d'uns 5C º positius acostant-se pel nord-oest de Catalunya.
L'aire fred més important, però, l'haurem de trobar en alçades d'uns 5.500m.

Els canvis de masses d'aire en alçada, durant aquesta época de l'any, juntament amb la conjunció d'altres factors, sol crear les condicions necessàries per tenir una acusada inestabilitat i més si tenim en compte que la part més activa d'aquests tipus de solcs és la part davantera.



Al mapa sinòptic del dia 2 de setembre del 1965, ens mostra aquesta entrada d'aire fred en nivells alts en forma de bossa freda, que penetra directament cap a nosaltres entre la baixa del nord d'Itàlia i l'anticicló de l'oest de les Illes Britàniques.
El gradient tèrmic entre l'aigua del mar i les capes altes de l'atmosfera, juntament amb altres factors com el vent, crearen un còctel explosiu, que donà lloc a aquest fenomen de temps sever.