Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 17 de maig del 2010

Flors de primavera a Cap Gros


Estepa blanca (Cistus albidus) .

Aquest cap de setmana, s'han pogut comprovar els efectes d'una major presència del sol, amb la qual cosa, moltes espècies botàniques típiques dels matollars i la brolla mediterània han obert les seves flors, mostrant-nos una espectacle de colors i una gran activitat dels insectes polinitzadors.
Aprofitant l'avinantesa, he fet un vídeo on podreu veure algunes de les flors boscanes que aquests dies es poden veure a la muntanya del Cap Gros (Palamós), actualment qualificada com a parc urbà.

El Cap Gros és un espai litoral d'unes 5 hectàrees d'extensió, situat a llevant del nucli urbà entre la Platja de la Fosca i Cala Margarida, aquest espai va esdevenir un espai públic gràcies a la seva cessió, per part dels seus antics propietaris, a l'Ajuntament a través d'un conveni urbanístic, l'any 2000.
La història de les comunitats naturals d'aquest espai està íntimament lligada a la història de l'activitat humana de la zona. L'activitat agrícola va transformar aquest espai en el passat. Avui, un cop abandonades aquestes activitats, s'està recuperant la vegetació natural.
Antigament bona part de Cap Gros havia estat cobert per espessos boscos d'alzines. Aquests boscos van desaparèixer fa uns centenars d'anys, per deixar espai a l'activitat agrícola. D'aquesta manera les vinyes i les oliveres van ocupar l'espai de la vegetació natural fins ben entrat aquest segle.
Actualment, un cop abandonats aquests conreus, la vegetació natural ha començat la colonització de nou del seu antic domini. Entre les feixes i les parets de pedra seca que configuraven els espais agrícoles, creixen ara pins.
Poc a poc, sota d'aquests pins, les alzines s'entreveuen en el seu intent d'ocupar el seu antic espai. En un futur si l'home o el foc no altera aquest procés, és d'esperar que un bosc d'alzines torni a ocupar aquest indret.
En aquest procés de consolidació del bosc primigeni, hi ha diverses fases i una d'aquestes fases prèvies a l'aparició de pins, és un conjunt de brolla formada per garrigues, llentiscles, ginestes i argelagues que ocupen els marges dels camps i el cim de la muntanya. Aquestes plantes arbustives amb la seva espectacular floració, tenyeixen de groc Cap Gros durant la primavera i serveixen de recer i d'alimentació a nombroses espècies animals.
Un altre ambient que trobem al Parc urbà de Cap Gros, el conformen les condicions que trobem als penya-segats litorals: el vent, el mar i un relleu molt abrupte, creen unes condicions de vida molt especials que es reflecteixen en les espècies animals i vegetals que viuen en aquesta zona. Aquest ambient s'ha vist poc o gens alterat al llarg dels anys per l'acció humana. Això ho ha afavorit el difícil accés que té aquest espai.






Introducció i video realitzats per Temps Palamós.
Informació extreta de: http://www.palamos.cat/