Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 21 de maig del 2010

La boira de San Francisco


Boira a San Francisco. Font.

Un dels fenòmens meteorològics més famosos del nostre planeta, és la boira d'advecció que sovint apareix a la ciutat californiana de San Francisco, amb la típica estampa del Golden Gate sobresortint d'entre la boira.
Aquest tipus de boira, és la mateixa que moltes vegades apareix a la costa catalana, sobretot durant la primavera, a l'entrar en contacte masses d'aire càlid i humit, amb la superfície del mar més freda, fet que acaba provocant que s'arribi al punt de rosada, creant la boira.

El clima de San Francisco vé caracteritzat per un estiu on la boira i el vent procedent de l'Oceà Pacífic, acompanyen la majoria de jornades.
L'hivern en canvi, sol ser força suau però amb pluges relativament abundants. Tant la primavera com la tardor, són les estacions més agraïdes per visitar aquest indret.
La famosa boira que cobreix la ciutat durant els mesos estiuencs, es veu condicionada per la presència d'uns turons situats a l'oest de la ciutat, aquests turons provoquen que mentres la part oest de la ciutat es veu immersa per una capa de boira amb temperatures fredes, la part est pot disfrutar de la presència del sol i temperatures més altes.

Les condicions que provoquen la formació de la boira de San Francisco són la presència del vent càlid i humit que arriba des del centre de l'Oceà Pacífic, el qual entre en contacte amb les aigües més fredes del Corrent de Califòrnia.

El Corrent de Califòrnia

El Corrent de Califòrnia és un corrent d'aigua freda amb un gruix que va des de la superfície de l'oceà fins a uns 100 m. de profunditat. El seu recorregut és de nord a sud al llarg de la costa occidental d'Amèrica del Nord, des del sud de la Colúmbia Britànica fins al sud de la Baixa Califòrnia.
Aquest corrent es produeix quant el corrent principal, conegut com a "Corrent del Pacífic Nord", crea uns remolins al xocar amb el continent americà, els quals bifurquen el corrent principal en dos de secundaris, un de les quals va cap al nord (Corrent d'Alaska) i un altre cap al sud (Corrent de Califòrnia).
El límit exterior del Corrent de Califòrnia és la frontera entre la massa d'aigua sub-àrtica i la massa d'aigua sub-tropical.

Corrents oceàniques:


Font.


La boira de San Francisco:





Dades actuals:

18,8 cº
78 % hr.
1022 hpa.
mínima 14,6 cº
màxima 19,9 cº
0/8 calitja
SSO 7 km/h
marejol