Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 8 de juliol del 2011

Encimba (Pericallis papyracea)




Una altre bonica planta que ens acompanya al llarg del camí que va a La Portada de los Tilos, és la "encimba" (Pericallis papyracea), espècie de planta pertanyent a la família de les asteràcies.

L'epítet "papyracea" prové del llatí "papyrus", que significa "paper", fent referència a la similitud de les seves fulles amb els fulls de paper.
Aquesta bonica planta de floració espectacular, només es pot trobar a l'illa de La Palma ja que es tracta d'un endemisme. Creix entre els 100 i els 1600 metres d'altitud en zones de pineda i laurisilva (encara que a Fuencaliente arriba a aparèixer en zones costaneres).

Pertany al gènere de les Pericallis. Aquest petit gènere de 14 espècies de plantes amb flors és nadiu de les Illes Canàries i Madeira.
A Canàries el gènere inclou fins a 12 espècies diferents de plantes herbàcies i petits arbustos sense espines. En el passat el gènere Pericallis estava inclòs en els gèneres cineraria o senecio.





El nom Pericallis procedeix del grec "peri", que significa "al voltant" i "kallio", que significa "bell", possiblement això sigui degut a la bellesa de les seves flors.

Es diferència de la resta de les Pericallis per ser una planta perenne, les inflorescències corimbes posseeixen nombrosos capítols. Les lígules (8-12) són de color rosat i els flósculs centrals, de color malva-morat. Les bràctees involucrals són normalment glabres, les fulles són més o menys orbiculars i dentades, i les basals no tenen aurícules. Sol arribar fins als 30 o 50 centímetres d'alçada.