Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 7 de juliol del 2011

"Haboob" a Arizona


Imatge de l'arribada d'un "haboob" a Arizona.


El passat dimarts a la nit, hi va haver una enorme tempesta de pols a l'àrea de Phoenix (EUA), que va reduir dràsticament la visibilitat i va retardar alguns vols.
Els forts vents que acompanyaven la tempesta, que en alguns moments van ser superiors als 100 km/h, van enderrocar arbres i van causar talls d'energia elèctrica a més de 8.000 abonats.

El gran núvol de pols amb aparença de mur imponent, s'havia originat en una tempesta de tarda que es va formar a l'àrea de Tucson i que es va moure cap al nord a través del desert. Segons dades de radar, la paret de la tempesta de pols va arribar fins als 3000 metres d'alçada i tenia una amplada de 80 quilòmetres.

Diversos testimonis d'avançada edat, van dir que era la pitjor tempesta de pols que recordaven haver vist mai.


UN FENOMEN RECORRENT CONEGUT COM A "HABOOB"


Les tempestes de sorra o pols, són un fenomen recorrent als estats d'Arizona, Nou Mèxic i Texas. Quan tenen una gran intensitat, són conegudes popularment com a "haboob". A Arizona solen aparèixer durant la temporada de tempestes coneguda com a "monsó d'Arizona", que sol començar a mitjans de juny i dura fins el 30 de setembre.

La paraula "haboob" ve de la paraula àrab "هبوب" que significa "vent fort" o "fenomen ".
Al nord d'Àfrica i al Pròxim Orient, hi ha molts noms regionals que designen aquesta tempesta de sorra.

Aquest espectacular fenomen s'observa tot sovint en el desert del Sàhara (en general al Sudan), així com a través de la Península Aràbiga, a Kuwait i a l'Irak, on es forma quan apareix alguna tempesta elèctrica.
Les regions àrides i semiàrides d'Amèrica del Nord també poden experimentar haboobs, així com totes les regions àrides del món.

La formació d'un haboob està relacionada amb l'aire descendent que acompanya la caiguda de precipitacions., generalment, aquest aire es tradueix en un vent intens, en forma de ràfegues, que es dirigirà cap a l'exterior de la tempesta en totes direccions, però sobretot, les ràfegues més fortes tindran lloc en el sentit de la marxa de la tempesta.

Quan aquest corrent d'aire descendent, anomenat "Downburst", cau a sobre de la terra seca i polsosa, o damunt la sorra del desert, aquests materials lleugers són empesos cap amunt, creant un mur de sediments que acaba situant-se abans del núvol de tempesta. Per fer-nos una idea, seria com si engeguessim un secador de cabell al damunt d'un plat ple de farina.

Aquest mur de sorra pot arribar a tenir fins a 100 km d'ample i diversos quilòmetres d'altura.
Sovint, la precipitació que cau del núvol de tempesta no arriba a terra, ja que es va evaporant a mesura que descendeix, tot provocant el fenomen conegut com a "virga". De vegades quan la precipitació és molt intensa, pot arribar a terra i contenir una gran quantitat de pols. En els casos més espectaculars s'anomena "el fang les tempestes ".


Recull de vídeos de la tempesta de pols del passat dimarts: