Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 3 de maig del 2013

Dijous assolellat, Altocumulus castellanus i tempestes a l'interior

Temps assolellat i marejol ahir al migdia. Imatge mostrada a l'Informatiu de TV2 Catalunya.


El temps assolellat que presentà la jornada d'ahir dijous a Palamós, va tenir el seu contrapunt primaveral a les zones de muntanya de l'interior de Girona, sota la forma de grans nuvolades que descarregaren alguns ruixats i tempestes localitzats en la seva major part a la zona del Pirineu, Prepirineu i a les Salines-Alberes, tot i que cap a la Serralada Transversal també hi caigué algun ruixat molt aïllat.

La inestabilitat propicidada per l'escalfament diürn, l'aire fred que resta en alçada i la presència d'una marcada zona de convergència de vents a l'interior de la demarcació, amb vent de l'oest per una banda i vent de l'est per l'altre, també es podia intuir des de Palamós o Calonge, indrets des dels quals es podien observar els típics Altocumulus castellanus amb la seva forma de merlets característics que a vegades precedeixen l'arriba de tempestes.


Altocumulus castellanus vistos ahir a la tarda mirant cap a l'est.


Mapa de llamps d'ahir dijous.


Dades de precipitació recollida ahir dijous 2 d'abril a Girona:

La Vajol 7,8mm., Olot 5,4mm., la Jonquera 4,4mm., Darnius 3,3mm., Ribes de Freser 3,2mm., Queixans 3,0mm.

En un altre ordre de coses, ahir dijous 2 de maig s'assoliren les següents temperatures al Baix Empordà.
La maxima més elevada van ser els 21,0ºC de la Bisbal d'Empordà o les Olives i la màxima més baixa van ser els 16,9ºC de Palamós. Per la seva banda, la mínima més baixa foren els 6,2ºC de Bellcaire d'Empordà i la mínima més alta assolí 10,7ºC a Calonge-Mas Pallí.

Dades meteorològiques d'ahir dijous 2 de maig del 2013 a Palamós., temperatura màxima 16,9ºC, mínima 8,5ºC. Vent de component SO al centre del dia, a 10km/h de mitjana, i vent de component NE a la nit, a 15km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 34km/h NE. Estat de la mar amb mar arrissada de bon matí i marejol al centre el dia. Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1015hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 59%. Dades de meteoclimatic.com


Avui divendres, a Palamós es mantindrà el temps assolellat, però aquest cop tindrem més intervals nuvolosos en varis nivells troposfèrics que poden mig ocultar el sol, sobretot a la tarda.
Encara seguirem sota la influència de l'aire fred en alçada, amb la qual cosa, s'espera que tornin a crèixer nuvolades de tarda a l'interior de la demarcació que descarregaran ruixats i tempestes en nombrosos punts, sobretot de muntanya, arribant més desgastats en altres indrets propers.

La temperatura màxima serà una mica més alta a l'interior i estable a la costa.

El vent al nostre sector costaner bufarà de garbí de forma feble i amb alguna alguna ratxa moderada, al llarg de tot el dia. A la nit s'espera vent fluixet de mestral.

A mar durant tot el dia tindrem de maror o forta maror (ones de 1,5/2m) mar endins i marejol arran de costa. A la nit hi haurà maror o forta maror mar endins i mar arrissada arran de costa.