Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 22 de maig del 2013

Dimarts amb quatre cúmuls decoratius i previsió de tramuntana

Cumulus decoratius vistos ahir dimarts amb temps assolellat i el camí amb les basses seques. Imatge mostrada a l'Informatiu de TV2 Catalunya (minut 26:54) i al Telenotícies Comarques de TV3 (minut 09:03).


Ahir dimarts a Palamós vàrem començar el dia amb nuvolositat molt abundant que feia presagiar una altre jornada lletja, sortosament, a partir del migdia el sol ja era el protagonista i es va poder gaudir d'un ambient força agradable que féu remuntar els termòmetres dos graus més que el dia anterior.

El domini del sol també venia acompanyat per alguns cúmulus decoratius i franges de cirrus que en algun moment l'enterenyinaren.
Cal destacar que a diferència dels darrers dies, on els ruixats de tarda eren molt destacables en nombroses poblacions, ahir dimarts aquestes precipitacions van ser molt poc importants i es quedaren restringides al Pirineu, Prepirineu i altres indrets de muntanya. Com a dades més destacades trobem 1,1mm a Santa Magdalena de Serinyà (Cerdanya lleidatana)., 0,8mm a Llanars., 0,6mm a Ulldeter o 0,2mm en nombrosos punts com Planoles, Mieres o Arbúcies.


Cúmuls al Pla d'en Nau ahir al migdia.


Màximes enregistrades ahir dimarts 21 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 21,0ºC (6,0ºC)., Monells 20,8ºC (5,7ºC)., la Tallada d'Empordà 20,1ºC (6,5ºC)., Torroella de Montgrí 19,7ºC (6,7ºC)., Serra de Daró 19,7ºC (6,6ºC)., Castell d'Aro 19,0ºC (6,3ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimarts 21 de maig del 2013 a Palamós., temperatura màxima 18,3ºC, mínima 9,1ºC. Estat del cel amb núvols abundants fins al migdia i domini del sol la resta del dia, amb intervals de Cu i Ci. Vent majoritari de component ENE, a 10km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 27km/h ENE. Estat de la mar amb marejol o maror arran de costa i maror o forta maror mar endins, fins al vespre. Pressió atmosfèrica màxima 1019hPa, mínima 1012hPa. Humitat relativa màxima 88%, mínima 55%. Dades de meteoclimatic.com i meteo.cat.


Mapa de superfície amb fronts previst per avui al migdia. Veiem com s'estableix un marcat flux del nord.


Si no en teníem prou amb el fet que les pluges hagin passat de llarg, es preveu que l'entrada de l'anticicló de les Açores en forma de falca i la presència de baixes pressions centrades sobre la mar Tirrena, farà que ens entri vent de tramuntana que encara ressecarà més la superfície del sòl, amb possibilitats de tramuntana cremadora.
Amb aquest panorama, avui dimecres a Palamós preveiem  un dia dominat per l'ambient assolellat i amb algun núvol baix decoratiu, més destacat a primeres hores.

La temperatura màxima serà més alta que el dia anterior, a més, no es descarta que bufi tramuntana cremadora, en aquest cas la temperatura pot pujar fins als 21/23ºC a la costa i fins els 24/26ºC a l'interior.

El vent al nostre sector costaner durant aquest matí bufarà amb component nord, a 10/15 nusos de mitjana. A la tarda bufarà vent de tramuntana a 6/10 nusos. A la nit s'espera un reforç de la tramuntana que podrà bufar a 20 nusos de mitjana., mar endins i al nord del cap de Begur pot bufar a 25/30 nusos.

A mar en el nostre sector durant tot el dia tindrem marejol arran de costa, però a poca distància hi haurà maror, amb forta maror o maregassa mar endins (ones de 2/3m).