Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 26 de maig del 2013

Vídeo sobre l'estratègia catalana d'adaptació al canvi climàtic i temperatures al revés




Des de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic s'ha editat un vídeo de difusió de l'Estratègia Catalana d'Adaptació al Canvi Climàtic (ESCACC), document que fou aprovat pel govern el novembre del 2012.

Amb aquest vídeo hom pretén arribar al màxim nombre de ciutadans, entitats, empreses i organismes del nostre país perquè prenguin consciència que el canvi climàtic a Catalunya és una realitat inqüestionable i que disposem del coneixement, els mitjans i les eines per a adaptar-nos-hi.
Font: http://www.naciodigital.cat/ecodiari/noticia/8819/estrategia/catalana/adaptacio/al/canvi/climatic/video


Mapa de temperatures a 2m d'ahir dissabte al migdia.


Les temperatures fresques que estem tenim aquest mes podria fer pensar a més d'una persona que això de l'escalfament és una broma, però res més lluny de la realitat, ja que cal recordar que pel fet que nosaltres tinguem temperatures més fredes del normal en unes dates determinades, no vol dir que el món es refredi.
Com diu la frase "escalfament global", els científics fan les seves anàlisis a partir de les temperatures enregistrades a tot el planeta i durant un llarg període de temps.

Per posar un exemple proper, si veiem el mapa superior, ahir dissabte a Palamós s'assolia una màxima de només 16ºC, situació que podria fer pensar que no hi ha un escalfament global, en canvi, en nombroses poblacions de Rússia i de l'est del continent teníen màximes 10 graus més altes i allí segurament molta gent pensava el contrari..., però com he dit, s'ha de mirar el planeta com un tot per treure conclusions.

Cal recordar que aquestes anomalíes amb primaveres fredes es poden produir de forma recorrent cada cert període de temps. Quan en un indret hi ha un profund solc d'aire fred, com en el cas nostre propiciat per la posició dels centres d'acció, amb un anticicló de les Açores situat massa a l'oest del continent, altes pressions sobre Groenlàndia i baixes pressions al centre d'Europa, en un altre sol emergir una important bombolla d'aire càlid que en aquest cas afecta a Rússia.
D'altre banda, aquestes elevades temperatures de l'est del continent són el caldo de cultiu perfecte per la formació de fenòmens de temps sever com el tornado que us vaig posar ahir.

Anomalíes de temperatura del 12 al 18 de maig. Mentre nosaltres i bona part de l'oest d'Europa hem tingut una temperatura mitjana entre 1 i 3ºC inferior a la mitjana climàtica, cap a Rússia, Finlàndia, Suècia, Polònia, Repúbliques Bàltiques i en països de l'est d'Europa, la temperatura ha sigut entre 3 i 8ºC superior a la mitjana climàtica.