Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 10 de maig del 2013

Previsió de tramuntana, menys calor i dades d'ahir dijous

Sortida de les barques ahir dijous amb mar plana a les set del matí. Imatge mostrada al programa Els Matins de TV3 (minut 39:12), al Telenotícies Comarques de TV3 (minut 09:31), a l'Espai del Temps de TV3 i al portal 324.cat (foto 5).


La imatge superior és un clar exemple de la tranquil·litat meteorològica que hi hagué ahir dijous.
Com podem comprobar, de bon matí ens vam llevar amb una mar completament plana, la qual semblava un mirall immens per on les trenyines (barques de pesca) semblaven lliscar.

Malgrat aquesta bonança, els altocúmuls que aparegueren al llarg de tot el dia, ens tornaven a indicar l'arribada d'un sistema frontal fred molt desgastat, el qual ens deixà quatre gotes durant la passada nit, amb 0,8mm a la Tallada d'Empordà, 0,4mm a Castell d'Aro o 0,2mm a Torroella de Montgrí per posar alguns exemples.

El més destacat del pas d'aquest sistema frontal, és la devallada dels termòmetres que tindrem i l'entrada de la tramuntana, amb màximes que seran entre tres i cinc graus més baixes que ahir dijous, especialment cap l'interior, tot això al llarg d'avui divendres i el cap de setmana.


Diferència entre les màximes d'ahir i les que es preveuen avui divendres.


Així mateix, avui divendres veurem com l'aire fred que ens entra en altura, amb isotermes de -17ºC a 500hPa i la presència d'una zona de convergència de vents a l'interior de la demarcació, pot fer crèixer algunes nuvolades de tarda que poden descarregar ruixats, sobretot a la meitat nord i oest, fins i tot, arribant de forma molt més desgastada al sud de la Costa Brava.

La devallada dels termòmetres també acompanyarà un vent de tramuntana que aquest matí pot bufar a uns 10/15 nusos al nostre sector costaner, amb una pausa en la intensitat de cares a la tarda, per llavors tornar a augmentar fins a 10/15 nusos a la nit de divendres a dissabte.
Al nord del cap de Begur i mar endins la tramuntana pot bufar a 20 nusos de mitjana durant aquest matí i durant la nit de divendres a dissabte, la qual deixarà forta maror.
En el nostre sector costaner esperen marejol arran de costa al llarg de tot el dia, però a poques milles mar endins hi haurà forta maror.


Altocumulus floccus de canvi de temps vistos ahir dijous de bon matí amb mar plana. Imatge mostrada a l'Informatiu de TV1 Catalunya.


Màximes enregistrades ahir dijous 9 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima i fixeu-vos com aquesta fou molt elevada:

Monells 24,7ºC (13,5ºC)., la Bisbal d'Empordà 24,6ºC (14,6ºC)., la Tallada d'Empordà 23,9ºC (15,2ºC)., Serra de Daró 23,7ºC (15,2ºC)., Castell d'Aro 23,3ºC (13,6ºC)., Torroella de Montgrí 22,9ºC (15,4ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dijous 9 de maig del 2013 a Palamós., temperatura màxima 20,8ºC, mínima 15,5ºC. Estat del cel molt variable, amb presència d'abundants altocúmulus i grans clarianes., a la nit cel cobert amb plugim. Pluja 0,4mm. Vent en calma de bon matí, amb SO la resta del dia a 5/10km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 21km/h SO. Estat de la mar amb mar plana de bon matí i marejol la resta del dia. Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1013hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 72%. Dades de meteoclimatic.com i meteo.cat


Més imatges d'ahir dijous 9 de maig


Sortida de les barques ahir de bon matí. Imatge mostrada al programa Espai Terra de TV3 (minut 22:16).


Sortida de sol d'ahir dijous.


Altocumulus i sol ahir a la tarda des de Calonge.


Altocumulus floccus ahir a la tarda des de Calonge.