Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 31 de maig del 2013

La llum al final del túnel

Mapa de temperatura a 850hPa prevista per avui divendres a les 18.00h.


Encara que avui divendres el temps seguirà força insegur, amb possibilitats que es puguin escapar alguns ruixats, sembla que per fi podem començar a veure el final del túnel d'aquest temps tan perjudicial per l'economia del nostre país i que es fa pesat per la majoria de la població.
Sempre s'ha de considerar que les baixes temperatures en aquesta época de l'any, són un greuge molt important per varis sectors econòmics essencials, com els de l'hosteleria, turisme, serveis i agroalimentari, fins i tot, a l'estació d'esquí de la Molina no han pogut preparar les instal·lacions de cares a les activitats alternatives que s'hi desenvolupen durant l'estiu, degut a la gran quantitat de neu que hi ha en cotes altes!
Però no només la fred és perjudicial per l'home, ja que nombroses espècies d'animals, especialment els ocells migratoris, poden veure's afectats per la manca d'aliment en una época especialment crítica com és la de cria.

En aquest sentit les previsions són esperançadores, ja que els models generalistes semblen indicar una progressiva recuperació dels termòmetres a partir d'avui i durant el cap de setmana, tal com us vaig avançar, a més, la pertorbació en altura que es dibuixava en els mapes anteriors i que ens podia portar un temps inestable a inicis de la setmana vinent s'allunyarà cap a Itàlia.
La clau d'aquesta millora serà l'allunyament de l'aire fred en altura, l'entrada de l'anticicló cap a les Illes Britàniques que farà tallar el flux del nord, tot permetent que l'aire càlid subtropical pugi de latitud, sobretot a partir del dimecres.

La millora es veu si comparem el mapa de l'encapçalament amb el mapa inferior.
Si avui la isoterma de 10ºC a 850hPa es troba al sud d'Alacant i la de 15ºC al nord d'Àfrica, el proper dimecres la isoterma de 10ºC ocupa tot el sud de França i la de 15ºC es troba a l'Aragó, amb valors d'uns 12/13ºC a sobre Catalunya.
Aquesta situació pot fer recuperar els valors amb màximes de 25ºC cap al prelitoral i interior de Girona, i màximes que fregaran els 30ºC a la depressió Central i prelitoral de Tarragona. Ideal per donar la benvinguda a l'estiu...


Temperatura a 850hPa prevista per dimecres vinent.