Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 28 de maig del 2013

El tornado EF5 del passat 20 de maig a Moore (Oklahoma)

Imatge satèl·lit de la supercèl·lula que formà el tornado de Moore.


El tornado EF5 que el passat 20 de maig afectà la població de Moore (Estats Units, Oklahoma), ens segueix deixant un recull d'imatges i vídeos molt impactants.
El violent tornado que assolí vents superiors als 322km/h i una amplada de dos quilòmetres, va provocar un total de 24 víctimes mortals, centenars de ferits i quantiosos danys materials en habitatges i infraestructures, al llarg de 27 quilòmetres. Molts edificis van ser arrassats fins als seus fonaments.

El tornado tocà terra durant 40 minuts, des de les 15:00h, amb una velocitat mitjana d'avanç de 40km/h, movent-se inicialment a 32km/h.
Els tornados violents normalment es mouen molt més ràpid, moltes vegades a velocitats superiors a 60 quilòmetres per hora., en aquest cas, el moviment lent del tornado de Moore va contribuir a un dany major.

De mitjana, un avís de tornado es sol fer uns tretze minuts abans que toqui terra.
En el cas de Moore, l'avís d'emergència per tornado es donà a les 15:01h, uns vint minuts abans que el tornado entrés a la banda oest de la ciutat, gràcies a aquest fet i als nombrosos refugis subterranis existents a moltes llars, el nombre de víctimes no fou major.
L'extrema violència del tornado va fer que algunes runes aixecades en els més de dos quilòmetres de diàmetre que tenia, arribessin fins a 160km de distància.

La imatge de l'encapçalament, realitzada gràcies al satèl·lit Aqua de la NASA, ens mostra el front de tempestes que generà la potent supercèl·lula que portava el tornado destructiu que passà per Moore, just al sud de la ciutat d'Oklahoma City.
La línia vermella de la imatge representa la pista o trajectòria del tornado.
El fenomen va tocar terra a l'oest de Newcastle, a les 14:56h, i es va traslladar cap al nord-est, directe a Moore. El tornado es dissipà a les 15:36h desprès de recòrrer entre 27-32 km.

A continuació es mostra un vídeo time-lapse realitzat pel NOAA, mitjançant el satèl·lit GOES-East, amb el moviment del sistema tempestuós. Les imatges van ser adquirides cada 15 minuts.




Dos vídeos espectaculars del pas del tornado