Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 18 de gener del 2009

El Bensu: efemèride d'un accident marítim


Imatge del mercant Bensu, embarrancat a la platja d'Es Monestrí.
Font:
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt


Aquest passat 4 de gener, es van complir 30 anys de l'accident marítim que patí el vaixell mercant Bensu en aigües de la badia de Palamós-Sant Antoni.
Concretament, fou la nit del 4 de gener de l'any 1979, quan després de rebre els efectes d'un temporal de migjorn, el vaixell va anar a parar al davant de la platja d'Es Monestrí. Allí va patir greus desperfectes quan embarrancà a les roques.
El vaixell va restar-hi fins que el van desballestar en aquell mateix indret.
Les seves restes foren dinamitades el 12 de juny del 1980, tot i que els darrers vestigis submergits del vaixell no es van acabar de volar fins el 24 d'abril de l'any 1982, tasques que van realitzar membres de l'Armada Espanyola.
Cal dir que també va perdre part de la mercaderia que transportava., concretament, es tractava de joguines, rajoles i altres materials.


Fotografia antiga del Port de Palamós, abans de la construcció del Moll Nou.
Font : http://www.palamos.cat/



Cal recordar que tal i com vaig explicar en un article anterior, els temporals de migjorn són els que històricament han afectat més el port de Palamós, sobretot, abans de la construcció del moll Nou.
Només cal veure a l'arxiu històric de Palamós i repassar la gran quantitat de fotografies d'embarcacions que apareixen destrossades contra la platja i el port després d'un temporal de migjorn.
Com a curiositat, si observem la fotografia superior, es poden veure els centenaris norais (petites torres de planta circular on s'amarraven els vaixells), un dels quals encara es conserva avui dia, fent de base a un conegut restaurant.



Mapa sinòptic del dia 4 de gener del 1979 a les 00:00h. Font:http://www.wetterzentrale.de/, fer clic per ampliar imatge.

A la imatge superior, extreta de l'arxiu de la magnífica web alemanya, podem observar el marcat gradient isobàric provocat per una profundíssima pertorbació de 985 hPa situada davant les costes de La Bretanya, juntament amb un anticicló de 1020 hPa a la vertical de Suïssa.
Aquests dos centres d'acció generaven un intens flux de migjorn, provocant un fort temporal, el qual deuria incidir directament a la badia de Palamós.

Dades actuals:

8.7ºC
86 % hr
1023 hPa
màxima 14,0ºC
mínima 5,1ºC
cel estrellat i vent fluix de garbí
mar arrissada