Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 15 de gener del 2009

L'efecte papallona


Diagrama de la trajectòria del sistema de Lorenz.
Font : http://climatesci.org/2008/04/



"L'efecte papallona" és un terme que fa referència al concepte tècnic de la "dependència exponencial de les condicions inicials".
En paraules més planeres, podriem dir que aquest concepte defineix el fet que a partir d'unes condicions inicials en un determinat sistema natural, com pot ser l'atmosfera, la més mínima variació d'aquestes condicions inicials, pot provocar que tot el sistema evolucioni de maneres molt diferents.
Aquest efecte provoca que a partir d'una petita pertorbació inicial, podem tenir un efecte molt gran.

La història d'aquest concepte l'hem de buscar en un antic proverbi xinés que diu :" l'aleteig d'una papallona es pot fer sentir a l'altre banda del món".
El meteoròleg i matemàtic Edward Lorenz, fóu qui va popularitzar aquest concepte durant el seu intent de fer una predicció del clima.

Podriem dir que dels experiments realitzats per aquest matemàtic, s'arribà a la conclusió que el clima es pot descriure amb tres equacions diferencials, la qual cosa, fa que coneixent les condicions inicials, s'hauria de poder predir el clima del futur.
Però això no és possible al 100x100, degut a que no coneixerem mai amb total exactitud els paràmetres de les condicions inicials.

Per tant, la tasca realitzada pels models que prediuen el temps és molt difícil a molt llarg plaç, sobretot pels anomenats "models estacionals", amb prediccions a mesos vista., tot i que cal tenir en compte que s'han fet avenços bastant significatius al respecte.

Un exemple entenedor de l'efecte papallona seria que en sistemes complexes com poden ser el temps o l'estat de la bolsa, és molt difícil predir amb total seguretat la seva evolució en un plaç mig de temps. Això és degut a què els models que tracten de modelitzar, valgui la redundància, aquests sistemes, sempre acaben descartant informació del sistema i els esdeveniments associats a ell. Aquests petits errors són augmentats cada cop més, a mesura que va passant el temps, fins arribar a un punt on el resultat no té cap mena de credibilitat.

A partir d'aquí, si ens preguntem si és possible que l'aleteig d'una papallona a la Xina pugui produir un huracà al Carib, la resposta seria que directament no, però aquest aleteig si que és capaç de produir les perturbacions necessàries, propulsores d'una série d'efectes que poden acabar amb la formació de l'huracà.

Dades actuals :

8.9ºC
57 % hr
1019 hPa
màxima 14,2ºC
mínima 5,9ºC
cel estrellat vent fluix de mestral