Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 23 de març del 2009

"Eol, senyor dels vents", el temps a Sicília (3a part i última)


Imatge d'una part de les Illes Eòlies. En primer terme s'observa l'Illa de Vulcano, en segon terme l'Illa de Lípari, i al fons de la imatge s'aprecien els dos con volcànics de l'illa de Salina.


En aquest darrer reportatge, sobre el meu viatge a Sicília i les Illes Eòlies, faré esment a l'origen del nom d'aquest arxipèlag volcànic.
Les illes Eòlies, declarades Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO i situades al Mar Tirrè, estan formades per 7 illes principals : Lípari (capital), Vulcano, Salina, Filicudi, Alicudi, Panarea i Stromboli, sense comptar els varis illots que hi podem trobar.


Mapa de les Illes Eòlies. Font : http://es.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Portada


El nom d'aquest arxipèlag, prové de la mitologia grega, ja que els grecs consideraven que Eol (senyor dels vents) hi tenia la seva residència.
Eol era fill de Hípotes, la seva casa es trobava a l'illa flotant d'Eòlia i vivia amb els seus sis fills i dotze filles.

Zeus li va otorgar la capacitat de controlar tots els vents, els quals Eol tenia encadenats dins un catau,o n podia controlar-los, deixant-los tancats o alliberant-los quan volgués., si els deixava anar tots a la vegada, es podien causar greus desastres meteorològics. Eol també era l'encarregat de controlar les tempestes., en alguns casos els déus li demanaven ajuda, tal i com va fer Hera per impedir que Eneas pogués desembarcar a Italia.
Eol també va ajudar a Odisseu (famós heroi grec), durant el seu retorn a Ítaca. Eol va donar vents favorables a aquest heroi, i també li va donar una bossa amb tots els vents, la qual només es podia utilitzar amb molta atenció.
La tripulació d'Odisseu moguda per la cobdícia, creia que la bossa era plena d'or., quan els tripulants obriren la bossa, van sortir tots els vents a la vegada i es formaren grans tempestes. El vaixell d'Odisseu, degut al mal temps, va haver de retornar a les costes d'Eolia., el senyor dels vents, molest per l'acció dels tripulants, no va voler ajudar més a Odisseu.
Eol es pot veure representat alçant un ceptre, com a símbol d'autoritat i envoltat per remolins que representen els vents.



Representació d'Eol.

Dades actuals:

15ºC
48 % hr
1018 hpa
màxima d'ahir 20.0ºC
mínima d'avui 6.2ºC
cel ras
vent fluix de migjorn