Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 19 de març del 2009

"Les fumaroles de Vulcano" crònica del temps a Sicília (2a part)


Imatge del volcà principal de Vulcano.


Durant la meva breu estada a les illes Eòlies (Patrimoni de la humanitat), vaig poder comprovar que no cal anar a països exòtics per trobar indrets espectaculars i únics, on la naturalesa i la força dels volcans han creat uns paisatges meravellosos.
A l'illa de Vulcano, anomenada així perqué els romans creien que la "Farga de Vulcano" es trobava sota aquesta illa, és possible observar tot un espectacle de fenòmens vulcanològics.
Vulcano era el Déu del foc i dels volcans, forjava les armes i armadures dels déus i dels herois. Tots els fenomens elements geològics anomenats volcans han agafat el seu nom d'aquí.
Anteriorment, els grecs l'anomenaven Hefest, forjador dels llamps de Zeus i del trident de Poseidó, que es creia que vivía a l'interior del cràter de Vulcano, juntament amb els cíclops, els quals tenia com a ajudants.


Cràter de Vulcano, llar i farga del déu Hefest.

Un dels fenòmens més destacats són la gran quantitat de fumaroles que expulsen gasos tòxics per les esquerdes de les roques del volcà, els quals, degut a la seva composició rica en sofre, es pot veure com aquest element es sublima i tenyeix de color groc les roques circundants, tot desprenent un forta olor a ous podrits, típica de les emanacions sulforoses., un efecte olfactiu semblant al que podem olorar a l'anomenada "Font Pudosa" de Banyoles.



Imatge de les fumaroles del volcà., es pot observar el color groc del sofre.


Un altre dels fenòmens volcànics més destacables, és l'aparició d'aigües termals, on s'observa l'aigua bullint i es pot constatar l'alta temperatura que assoleixen les sorgències.
Aquestes aigües termals formen una llacuna a prop del mar i gràcies a l'abundància en fangs sulforosos, la gent s'hi banya. Cal dir que aquests banys són molt recomanables per problemes d'artitris o de la pell.


Vista de la llacuna d'aigües i fangs termals.

Dades actuals :

18ºC
74 % hr
1013 hPa
mínima 6.4ºC
cel ras
vent fluix de migjorn