Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 12 d’abril de 2009

Invasió de zooplàncton


Acumulació de zooplàncton a la Cala de Sa Tamardia.

Aquests dissabte, es podia observar una gran quantitat de zooplàncton, conegut popularment com a "salpes" en tot el tram de costa palamosina, creant unes franges blanquinoses amb escuma, que feien varis quilòmetres de llargada, fins perdre's a la vista.
Es tracta d'un fenòmen completament natural a la primavera, però potser amb no tanta intensitat. El fet que les corrents marines vinguéssin de llevant ajudaven a portar-lo cap a la costa.

El zooplàncton, segons definició extreta de wikipedia.org:

És la fracció del plàncton, constituïda per éssers que s'alimenten de matèria orgànica ja elaborada per ingestió.
Està constituït per protozous, és a dir, protistes diversos, fagòtrofs que engloben l'aliment fagocitant-lo. També per larves d'animals més grans, com esponges, cucs, equinoderms, mol·luscs o crustacis , i d'altres artròpodes aquàtics, així com formes adultes de menuda grandària de crustacis, com copèpods o cladòcers, rotífers, i fases juvenils de peixos (alevins).Imatge en primer plà d'un d'aquests organismes., semblava un ésser d'un altre planeta...com a tret diferencial, cal dir que tenia una textura gelatinosa i era completament transparent., només s'hi podia observar un nucli al seu interior, d'aspecte marronós. De fet, el vaig haver de posar sobre una fusta per poder-lo veure bé, el seu tamany era d'entre 5-10 cm.Acumulacions de zooplàncton a la vora de la sorra. Cal dir que aquestes acumulacions feien una olor molt desagradable, com a peix podrit.

Una altre acumulació de zooplàncton arran de costa., observeu la diferència entre l'aigua transparent i l'aigua bruta, degut a la gran quantitat d'aquests éssers.En aquesta altre imatge captada des d'un punt elevat, es poden observar diferentes franges blanquinoses sobre el mar, algunes de les quals feien molts quilòmetres de llargada i es perdien a l'horitzó.


Dades actuals :

11.1 ºC
81 % hr
1008 hPa
mínima 8.4 ºC
màxima 12.7 ºC
pluja 3.5 mm.
cel 8/8 Ns amb pluja feble
vent moderat de gregal
maror