Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 4 de maig del 2009

El superordinador de Reading


Ajuntament de Reading. Font:
http://es.wikipedia.org/wiki/Reading
Reading és una ciutat anglesa pertanyent al comtat de Berkshire, a mig camí de Londres i d'Oxford. Es troba situada a la confluència dels rius Tàmesis i Kennet.
La seva relació amb la meteorologia, a nivell europeu, és d'importància cabdal, ja que el departament de meteorologia de la seva universitat, té el superordinador del ECMWF (Centre Europeu per la Predicció del Temps a Mig Plaç).
Pàgina web del ECMWF : http://www.ecmwf.int/
Aquest aparell realitza les previsions del temps per a tot Europa, a través de les dades rebudes per sensors situats a tot el món, llançats amb les conegudes "sondes meteorològiques" i també amb les dades recollides per les diferentes boies que hi han repartides per tots els oceans.
Rússia, el Japó, els Estats Units i altres regions planetàries, disposen de superordinadors semblants.
Gràcies a aquests superordinadors, es poden realitzar càlculs matemàtics que seríen impossibles de realitzar per qualsevol persona o ordinador normal.

Imatge d'un superordinador:



Un ordinador mitjanament potent trigaria tant a resoldre les equacions dels models meteorològics, que un cop resoltes, els fenòmens meteorològics ja hauríen passat.
Per poder elaborar les prediccions, el superordinador ha de saber en tot moment el temps que fa a tot el món, sempre tenint en compte que com més allunyades en el temps es trobin les prediccions, més errors podran tenir, tal com vaig explicar a l'article de "l'Efecte Papallona".

Dades actuals :

22.0 ºC
49% hr
1019 hPa
mínima 16 ºC
cel 3/8 Cu
vent fluix de tramuntana