Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 10 de juliol del 2009

Plourà algun dia ?


Mapa sinòptic previst per demà., observeu com no tenim isòbares destacables.

Després de la pausa que hem tingut aquests díes, sembla que pel cap de setmana tornen tots els ingredients típics de l'estiu, és a dir, sol i calor que és el que toca.
Llàstima, però, que la primavera es comportés de manera poc generosa, pel que fa a precipitacions i ara ens tocarà afrontar el mes més sec de l'any, amb aquest dèficit hídric que arrosseguem des dels últims 4 mesos.
Recordem que al mes de març va ploure lleugerament per sota de la mitjana, el mes d'abril va ploure un 50 % del que hauria de ploure, el mes de maig va ploure un 70 % menys que el que marca la mitjana de precipitacions i el mes de juny van caure 2.5 miserables litres, només un 10 % del que hauria d'haver caigut.
Les causes d'aquesta manca de precipitacions poden ser moltes, una de les quals és la no aparició de fronts actius, amb ciclogènesis associada, els quals ens aporten la majoria de precipitacions, així com la poca proliferació de vents d'orígen marítim de component sud i est, els quals no han aportat humitat suficient per crear nuclis de precipitació que entressin de mar cap a terra., més aviat ha estat tot el contrari, els vents predominants han estat del nord i de l'oest.
Els nuclis de precipitació s'han anat formant a l'interior de la província, degut a l'escalfament del sòl i a l'efecte palanca de les muntanyes, aquests a mesura que s'acostaven a la costa es desfeien com un terròs de sucre, degut a la falta dels ingredients necessaris, com l'aire calent que els creava .
Un altre dels factors determinants per explicar la falta de pluges, podria ser l'efecte pantalla que representen les Gavarres, impedint l'arribada de les tempestes que es formen a l'interior i a la presència del mar, el qual talla aquesta circulació d'aire ascendent.
Així doncs, si els ruixats i tempestes no ens arriben per mar difícilment veurem ploure., una altre possibilitat per veure ploure, seria que algun solc d'aire fred en alçada ens creués, amb un front associat.
I això sembla que no passarà aquest cap de setmana, on l'aparició d'un pantà baromètric facilitarà l'arribada d'una nova bombolla d'aire càlid, provocant que les temperatures es tornin a aproximar als 30 ºC, a partir de diumenge.

Mapa de temperatures a 850 hPa previst per diumenge., observeu com aquestes s'acosten als 25 ºC.




Dades actuals :

22.2 ºC
65 % hr
1017 hPa
màxima de 28.0 ºC
cel enterenyinat
vent fluix de garbí