Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 2 d’octubre del 2009

Mega temporal a Tricase


Port de Tricase.

El mes de desembre de l'any passat serà recordat pel famós temporal de Sant Esteve, degut als nombrosos estralls que va causar i l'alçada inusitada de les ones.

I si aquí vam tenir un temporal històric, com a prova de la força desfermada que en ocasions pot presentar el Mare Nostrum, a Itàlia tampoc es van quedar curts, ja que 22 dies abans, concretament el 4 de desembre del 2008, es va formar una gran pertorbació al sud d'Itàlia, que va provocar situacions molt semblants com les que vam tenir el dia de Sant Esteve.

A la ciutat costanera de Tricase, d'uns 17.000 i escaig habitants, situada a la provincia de Lecce, a 15 km de l'extrem sud de la península de Salento, van patir un empitjorament del temps, en poques hores de diferència., el temporal marítim que s'hi va desfermar amb ones d'alçada descomunal, va provocar greus destrosses al seu port.


Mapa d'Itàlia. Tricase es troba situat al lloc marcat amb un punt negre.

Com per exemple: 13 barques enfonsades, el far del moll destruït, les oficines del port inundades, paviments arrencats, danys estructurals en edificacions i destrucció o moviments de tetràpodes de fins a 21 tones de pes.

Aquest terrible temporal, va venir propiciat per l'establiment de dos potents anticiclons. Un anticicló de 1030 hPa estava situat a l'oest de la península Ibèrica i un altre de 1045 hPa (pressió extraordinàriament alta) es trobava a l'est d'Europa, entre aquests dos centres d'acció es va escolar una gran quantitat d'aire fred polar marítim, que en arribar al Mediterrani, es va trobar amb el contrast de temperatura del mar i un aport d'humitat, aquest fet creà les condicions necessàries per la ciclogènesis de vàries pertorbacions mediterrànies, una de les quals amb una pressió de 1000 hPa al seu centre, es va situar al sud de la península Itàlica.
Degut al fort gradient isobàric, va acabar provocant un marcat fluxe de vents amb llarg recorregut marítim, que causà un increment espectacular de l'alçada de les ones, amb les greus conseqüències que aquest fet provocà a la costa de l'extrem sud de la península de Salento.

Mapa sinòptic dos dies abans del terrible temporal:



Mapa sinòptic del 4 de desembre del 2008, el dia fatídic:


Font : http://www.wetterzentrale.de/

Al següent vídeo gravat al port de Tricase, veureu unes espectaculars imatges d'aquest terrible temporal, amb ones extraordinàries, les quals ens recorden el temporal que vam tenir aquí, uns dies després.