Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 4 d’octubre del 2009

Primers dies d'octubre amb bonança



La primera setmana d'octubre es vol continuar mantenint com la majoria de jornades del passat mes de setembre, és a dir, amb predomini del sol i amb absència de pluges, fet que aquest any ja ens té acostumats.
Recordem que aquest setembre, a Palamós només es van recollir 34.3 mm, amb la qual cosa, la sequera que s'està acumulant aquests darrers 9 mesos, amb només 288.5 mm caiguts, és la més greu que tinc enregistrada, des del 2002, any en que vaig començar a recollir dades.

Malauradament, molt del mal ja està fet i els nombrosos arbres que s'han mort als nostres boscos, en especial les alzines sureres o els pinastres, ja són irrecuperables.

Així doncs, la dorsal anticiclònica ens continuarà acompanyant tal i com ha fet tot l'estiu, per sort, els dies ja són molt curts i les nits més llargues, d'aquesta manera les temperatures poden baixar durant les nits i no fer-se tant carregoses, també cal tenir en compte que l'aigua del mar ja ha baixat uns 4 ºC, amb la qual cosa, els vents de mar poden refrescar una mica l'ambient arran de costa.

Aquesta dorsal anticiclònica, amb temperatures de 20 ºC a uns 1500 m., ens acompanyarà fins ben bé a finals de setmana, on a partir del dissabte les temperatures podrien descendir, degut al pas d'un solc d'aire fred, encara que aquest extrem no es pot confirmar.

Per entendre aquesta pujada de temperatures, podem observar el mapa de temperatures a 1500m que teníem avui, observeu com teníem la isoterma de 10 ºC a prop del Pirineu:



En canvi mireu per dimecres, com s'ens tira a sobre la de 20 ºC, a 1500m:



Malauradament, doncs, el temps que haurem d'esperar és el de jornades assolellades, amb el pas d'alguns núvols baixos a les tardes, fruit de la mateixa marinada que podria refescar l'ambient durant el dia, arran de mar.
El contrast tèrmic podrà ser marcat, sobretot quant més a l'interior, així doncs, si durant les nits pot fer fresca, durant el dia podrem tenir "caloreta", ja que les temperatures poden apropar-se momentàniament als 28/29 ºC a la mateixa costa.

Dades actuals:

21.5 ºC
89 % hr
1015 hPa
màxima de 23.4 ºC
mínima de 14.3 ºC
cel ras
vent fluix de garbí