Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 26 de novembre del 2009

Arcs iris estranys


Arc de Sant Martí.

Avui veurem com existeixen alguns fenòmens óptics semblants al típic Arc de Sant Martí que tots coneixem, però amb notables diferències que els fan ser molt especials., aquests fenòmens tipus arc són: l'Arc de boira, l'Arc iris de foc i l'Arc de Sant Martí blanc.


Arc de boira (fogbow en anglès):


Imatge extreta de "Astronomy picture of the day".


Un arc de boira és el producte de la llum solar reflectida en les minúscules gotes d'aigua presents a la boira. La seva aparença és semblant a la d'un arc iris però sense els seus colors tant característics.
Per entendre la formació d'aquest fenòmen , hem de pensar que la boira en sí mateixa no està continguda a dins d'un arc., la forma de l'arc de boira està creada per aquelles gotes que presenten el millor angle per a desviar la llum solar a la vista de l'observador.
L'inexistència de colors a l'arc de boira, es deu a la petita grandària de les gotes d'aigua que el generen, a diferència de l'arc iris, el qual és format per gotes d'aigua més gruixudes. Les gotes que formen l'arc de boira són tan petites que la longitud d'ona de la llum, difumina els colors que creen les gotes d'aigua més grans que formen un Arc de Sant Martí, les quals actuen com petits prismes que reflecteixen la llum del Sol.


Arc iris de foc o Arc circunhoritzontal:


Imatge extreta de "Astronomy picture of the day".


Un Arc iris de foc o Arc circunhoritzontal, és un fenòmen semblant a l'Arc de Sant Martí, però la seva formació és més pròpia dels fenòmens tipus halo, ja que és degut a la refracció de la llum a través dels cristallets de gel que formen els cirrus.
Aquest fenòmen apareix en comptades ocasions i la seva observació és tot un espectacle., per a què es formi, el sol ha de trobar-se com a mínim a 58 º sobre l'horitzó i també hi han d'haver cirrus, això provoca que aquest fenòmen no es pugui observar a zones més al nord dels 55 º, exceptuant els cims de les muntanyes.

La formació d'aquest fenòmen és molt rara i això és degut a que es dóna sota unes condicions molt difícils de trobar.
Primerament, els cristalls hexagonals de gel dels cirrus han d'estar alineats perfectament de forma horitzontal. L'arc va apareixent a mesura que els rajos solars entren als cristalls plans a través d'una cara de costat vertical i acaben traspassant la cara inferior.
La inclinació de 90° és la que provoca que els colors estiguin ben separats, igual que en un Arc de Sant Martí. Si els cristalls de gel estan perfectament alineats, els cirrus són capaços de brillar com si fóssin una flama amb els colors de l'arc iris, d'aquí vé el nom d'arc iris de foc.


Arc de Sant Martí blanc o arc iris de lluna:


Foto extreta de la Wikipèdia.


Un Arc de Sant Martí blanc o de lluna, apareix a les nits producte dels rajos de llum provinents de la lluna.
Aquests tipus d'arc són molt poc visibles, degut a la poca llum que arriba des de la lluna i tenen una aparença blanca i difusa, d'aquí vé el nom.
Les condicions més favorables per veure un arc iris blanc són que tinguem lluna plena, amb el cel sense presència de nuvolusitat, a més, la lluna s'ha de trobar en posició molt baixa a l'horitzó i també hi ha d'haver molta humitat ambiental, aquest fet provoca que el fenòmen es vegi tot sovint a prop de les cascades.
En aquests tipus d'arcs, costa molt distingir els colors, ja que la llum és poc important i l'ull humà no ho pot captar amb claretat, tot i que les càmeres de fotos si que són capaces de captar perfectament tots els colors.