Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 6 de novembre del 2009

Palamós i les inundacions


El Pont de Ferro o Pont Eiffel, a sobre de la riera Aubi.


Tot i trobar-nos en un any on la pluja està siguent molt escassa, la vila de Palamós degut a la seva orografia i pel fet d'estar atravessada per l'antic llit de la riera Aubi (en el que ara és l'Avinguda Onze de Setembre), ha patit inundacions des de temps immemorials, en cas de pluges intenses i pel desbordament d'aquesta riera.
Actualment i des de la construcció a l'any 1998, d'una gran conducció subterrània a l'Avinguda Onze de Setembre, per canalitzar el gran volum d'aigua que s'hi pot acumular en moments d'aiguat, junt amb la construcció d'un sobreixidor a la zona del Passeig del Mar, han fet que s'hagin minimitzat molt els efectes dels aiguats, tot i que si la intensitat de precipitació és molt gran, sempre hi han petites inundacions temporals a les zones més baixes, com són la zona del Mercat i l'esmentada avinguda, així com també a la zona de la Rutlla Baixa a Sant Joan, on per evitar els efectes dels aiguats es va construir una bassa de recollida d'aigües, a prop del polígon .

Si fem un repàs a la història del pas de la riera Aubi per Palamós, veurem com al segle XVI i degut a les inundacions del 1581, es va fer una desviació del seu llit, per evitar els maldecaps que comportava. Abans d'aquestes dates, desembocava a prop de les Escales del Perill., aquesta desviació es va concloure l'any 1596.

Tot i aquest desviament, els problemes van continuar. Degut a les inundacions que hi van haver l'any 1763, es van fer certs arranjaments, com enfonsar més el seu llit i treure la vegetació de la seva mota.

Però la riera continuava mostrant-se intractable en époques de grans aiguats i encara donava més d'un ensurt, així doncs, a l'any 1924 es va fer un ramal a la riera des de la Torre Mirona cap a Castell, per desviar les aigües dels seus afluents, que eren la riera de Vallmalera, Torrent Bó i el de Canyelles. Tot i que continuaren intactes els afluents provinents de la riera de Vall-llòbrega, la de les Murtreres, el torrent de Corbatges, la riera de Bell-lloc i el torrent dels Huguets.

Per reforçar tot aquest seguit d'accions, a l'any 1969 es van posar reforços al talús de la riera en forma de rierencs engabiats, finalment, es va poder acabar amb els desbordaments importants.

Tot seguit veurem les inundacions més importants des de l'any 1884:

08/11/1884. L/m2: sense dades. Alçada: 1,8m. Cases afectades: 160

16/11/1908. L/m2 : sense dades. Alçada : 2,0m. Cases afectades : 200

09/02/1917. L/m2 : 153. Alçada: 2,0m. Cases afectades : 200

30/10/1920. L/m2 : 146. Alçada : 1,8m. Cases afectades : 200

23/11/1920. L/m2 : 148. Alçada : 2,0m. Cases afectades : 200

29/11/1933. L/m2 : 150. Alçada : sense dades. Cases afectades : 215

16/11/1955. L/m2 : sense dades. Alçada : 0.35m. Cases afectades: sense dades

D'aquestes dades es desprèn, que el mes de novembre és un mes molt propens a les inundacions, la majoria d'elles propiciades per situacions de l'est i del sud/est, amb pluges persistens.


Totes aquestes dades són extretes del llibre "Els rius de Palamós, l'Aubi, la fera terrible", escrit per l'historiador local Pere Trijueque i Fonalleras.

Al vídeo següent, es poden veure les inundacions de l'any 1992, a la zona de l'Avinguda 11 de setembre i el sobreixidor del Passeig del Mar:




I per acabar una curiositat., el Pont Eiffel que podem veure sobre la riera Aubi fóu construït per l'empresa Eiffel et Cie., constructors de la Torre Eiffel de París.
Aquest pont es va construir al segle XIX i s'utilitzava per superar la barrera que suposava el riu Güell a Girona, abans de ser dessecat als anys seixanta.
Aquest pont va ser desmuntat i venut a pes, fins que va acabar a Palamós, on actualment és una peça del patrimoni local.

Una de les plaques que podem veure al pont que fan referència als seus constructors:





Dades actuals :

15,4 cº
50 % hr
1009 hpa
mínima de 7,6 cº
cel amb Cu 2/8
vent fluix de tramuntana
maror