Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 16 de novembre del 2009

La gran inundació de l'any 1908


Bust de Julio González Hontoria realitzat per l'escultor Enric Pagès. Es troba situat al Passeig del Mar.

El 16 de novembre del 1908, és a dir, avui fa 101 anys, es va desbordar la riera Aubi degut a un episodi de pluges intenses, producte d'un temporal de xaloc.
El desbordament d'aquesta riera, va provocar que les aigües desfermades recuperessin el seu antic curs, fins a desembocar a la zona on hi ha el sortidor del Passeig del Mar. D'aquesta manera el que era la carretera de Girona (avingudes Llibertat, Lluís Companys i Onze de Setembre) es va convertir en un riu salvatge. Més de dues-centes cases de la part baixa de la vila, van resultar afectades i el nivell de l'aigua va arribar fins als dos metres al seu interior.


Mapa sinòptic del 16/11/1908. Observeu com les isòbares estaven molt juntes i procedien del sud-est, degut a un potent anticicló situat a l'est d'Europa i una àmplia zona de baixes pressions situada al sud de la Península. Aquests tipus de situacions, junt amb les de llevant, són les més propicies per tenir grans temporals de pluja, degut al gran recorregut marítim d'aquests vents, amb l'aport d'humitat que això representa.

Per a poder traslladar els obrers que treballaven a les fàbriques del barri de la platja cap al centre de la vila, s'havia de passar forçosament pel mig d'aquesta riuada. Per aconseguir-ho, es van portar uns bots i així es podia anar passant a la gent que havia quedat aïllada o que demanava auxili d'un costat a l'altre.

Un d'aquests bots era tripulat per l'ajudant de Marina Julio González Hontoria. Gràcies a ell, s'havia salvat molta gent de morir ofegada.
Per mala fortuna, en un dels viatges on transportava una criatura de quatre anys i la seva àvia de Begur, el bot va bolcar i tots tres van ser arrossegats per la força de les aigües, no obstant, l'ajudant de marina es va poder agafar a una corda que li van llençar. Al cap d'una estona de ressistència no va poder aguantar més i va ser engolit fins al mar. El seu cadàver es va trobar al cap de sis dies a la platja de Sant Antoni de Calonge.

Julio González Hontoria, de 34 anys i fill de la Villa de Grado (Astúries), va passar a la història com un heroi, per aquest fet, el rei va enviar un telegrama de condol.
Actualment podem veure un bust dedicat a la seva persona al Passeig del Mar, una placa dedicada a les Cases dels Pescadors i el seu nínxol al cementiri.


Placa situada a Les Cases dels Pescadors, restaurada fa 5 anys.