Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 28 de març del 2013

Dijous Sant típicament primaveral

Imatge primaveral captada aquest migdia de Dijous Sant.


Aquest Dijous Sant ha tingut els ingredients típics de primavera. Malgrat que moltes vegades s'associa l'arribada de la primavera amb el "bon temps", com sempre, cal recordar que ens trobem en una estació on l'atmosfera es troba molt activa i els canvis sobtats en la situació meteorològica són molt corrents.
La variabilitat de la segona estació més plujosa de l'any a les nostres contrades, desprès de la tardor, s'ha deixat sentir plenament ja que la jornada ha començat amb cel cobert i plugims, però al migdia ha dominat l'ambient assolellat. Aquesta mateixa insolació ha facilitat el creixement de grans nuvolades que han deixat una tarda i un vespre ennuvolats.
Els núvols convectius s'han traduït en forma de tempestes intenses acompanyades per calamarsa o pedra, sobretot cap al Gironès i en altres punts del prelitoral i interior de Girona. Com sol ser habitual en aquestes dates, les tempestes de l'interior s'han anat desgastant a mesura que arribaven a la costa.

Algunes dades de precipitació recollida avui Dijous Sant a la demarcació gironina:

Vilablareix 31,5mm., Girona 17,4mm., Sant Gregori 16,8mm., Banyoles 13,7mm., Olot 11,8mm., Cassà de la Selva 11,3mm., Ribes de Freser 9,2mm.


Mapa de llamps d'avui dijous.


Imatge de radar a les cinc de la tarda.

Dades de precipitació recollida al Baix Empordà avui dijous 28 de març:

La Bisbal d'Empordà 8,2mm., Palafrugell 6,2mm., Les Olives 4,1mm., Palamós 3,6mm., Calonge 2,9mm., Verges 2,6mm.

Pel que fa a les temperatures, les màximes s'han recuperat amb escreix gràcies a la presència del sol al migdia, a més, les mínimes també han sigut força elevades degut als núvols.
La màxima més alta de la nostre comarca ha tingut lloc a Les Olives amb 19,9ºC i la màxima més baixa han sigut els 14,7ºC de Palamós-La Fosca. Per la seva banda, la mínima més baixa només ha descendit fins a 10,1ºC a Les Olives i la mínima més alta ha obtingut 11,7ºC a Sant Feliu de Guíxols.

Altres dades meteorològiques d'avui dijous 28 de març del 2013 a Palamós., temperatura màxima 15,1ºC, mínima 10,9ºC. Pluja 3,6mm. Estat del cel ennuvolat de bon matí amb plugim, grans clarianes al migdia i tarda ennuvolada amb la caiguda d'un ruixat (s'han escoltat trons llunyans). Vent de component variable, a 4/8km/h de mitjana al centre del dia, amb estones de calma. Ratxa màxima de vent 18km/h N. Pressió atmosfèrica màxima 1008hPa, mínima 1003hPa. Humitat relativa màxima 97%, mínima 86%. Dades de meteoclimatic.com i meteo.cat


El migdia assolellat d'avui dijous amb núvols creixent cap a l'interior.


La previsió per Divendres Sant a Palamós, ens indica que seguirà el temps insegur, amb núvols baixos abundants que poden cobrir el cel, sobretot a primeres i darreres hores, tot això amb algunes clarianes. La presència de les baixes pressions altre vegada ens pot deixar algun petit ruixat, sobretot a la tarda, tot i que no es descarta també a primeres hores.
Aquests ruixats de tarda podran ser més intensos en punts de l'interior i anar acompanyats localment per tempesta.

Les temperatures seran molt similars al dia anterior.

El vent al nostre sector costaner, bufarà fluixet amb component variable fins al migdia. Al migdia entrarà vent de garbí a 10/15 nusos de mitjana. A la tarda el vent girarà a nord o nord-est a 10/15 nusos. Al vespre/nit tindrem vent fluixet de component nord o calma.

A mar s'espera marejol arran de costa i maror mar endins, al llarg de tota la jornada.