Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 4 de març del 2013

Important temporal de pluges i de mar

Mapa de precipitació acumulada entre avui dilluns i la nit del dimecres.


El mapa superior és prou clarificador del que ens pot portar la situació meteorològica que es gestarà en les properes hores.
Tot i que avui dilluns només hem d'esperar algun plugim dispers a partir de la tarda/vespre, entre el dimarts al matí i el dimecres a la nit, altre vegada es podran acumular quantitats molt importants de precipitació, amb alguns registres que al final de l'episodi es poden situar al voltant dels 50/60 litres a Palamós i superar els 100 litres cap al Pirineu gironí i en altres serralades.
Cal destacar que aquesta vegada el vent predominant serà d'entre xaloc i llevant, amb la qual cosa, es fa molt difícil que pugui aparèixer vent de gregal que impedeixi que les pluges puguin arribar fins al Pirineu., això farà que hi hagi una gran aportació d'aigua cap els embassaments de Sau, Susqueda i Boadella, i representarà un increment notable de les reserves d'aigua. La cota de neu rondarà els 2000m.


Mapa de pressió en superfície previst per dimecres a la nit.


La situació de temporal de pluges, primer començarà per l'entrada d'un marcat flux de component sud-est, impulsat per les baixes pressions que hi han situades a la Península Ibèrica i l'anticicló de 1030hPa que hi ha a l'oest d'Europa.
Els vents de xaloc són els més humits que ens poden afectar i ens arribaran des d'Algèria i Tuníssia, tot recorrent una gran porció del Mediterrani occidental.
A la xalocada que ens afectaria el dimarts, cal afegir-hi la formació d'una pertorbació secundària a sobre les Balears de cares a la matinada de dimarts a dimecres, amb la qual cosa, les precipitacions poden continuar amb força fins dimecres a darreres hores.
Aquesta pertorbació que pot fer girar el vent de xaloc a vent d'entre llevant i xaloc, es veu molt bé al mapa superior.


Mapa d'onatge significant previst per la nit del dimarts.


Com que les isòbares tindran un gran recorregut marítim, s'ha d'esperar una gran alteració marítima que ens pot deixar maregassa o mar brava entre dimarts i dimecres, fins arran de costa, amb una mar de fons espectacular unida a les pròpies onades aixecades pel vent.

Segons el mapa superior, l'alçada significant de les onades pot assolir els 4/5m a la mateixa línia costanera de Palamós i els 8m al nord de la Costa Brava i al golf de Lleó, amb la qual cosa, es recomana seguir els avisos que es puguin realitzar pels mitjans oficials sobre la situació de pluges i temporal marítim.

En propers articles detallarem aquesta situació.