Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 7 de desembre del 2013

Dies 4 i 5 de desembre: anticicló, màximes de 21ºC i amplituds tèrmiques de 27ºC

Temps assolellat i plàcid a la Fosca. Imatge mostrada al Telenotícies Comarques de TV3 d'ahir divendres.


El passat dijous 5 de desembre, l'anticicló que domina la situació meteorològica ens va portar un dia assolellat i plàcid, tal com podem observar a la fotografia que obre aquest post.
Així mateix, l'astronomia ens va deixar un altre espectacle, ja que al capvespre i al vespre es va veure la bonica conjunció de la Lluna creixent i el planeta Venus.

Pel que fa a les temperatures assolides al Baix Empordà, aquestes van oscil·lar entre els 17,6ºC de la Bisbal d'Empordà com a valor més elevat i els 15,0ºC de Palamós com a màxima més curta. D'altre banda, si al migdia les temperatures foren prou agradables, les nits i matinades segueixen fredes, amb els -1ºC de Monells com a mínima més baixa i els 5,8ºC de Palamós mateix com a mínima més alta.
Com és habitual amb aquesta situació anticiclònica, l'amplitud tèrmica sol ser molt marcada (diferència entre la màxima i la mínima), en aquest cas els 18,6ºC de la Bisbal d'Empordà van ser la dada més destacada del dia.

Màximes registrades el passat dijous 5 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 17,6ºC (-1,0ºC)., Monells 17,4ºC (-1,0ºC)., la Tallada d'Empordà 17,1ºC (-0,5ºC)., Castell d'Aro 16,7ºC (1,9ºC)., Torroella de Montgrí 15,6ºC (0,1ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dijous 5 de desembre del 2013 a Palamós., temperatura màxima 15,0ºC, mínima 5,8ºC. Cel serè amb algun deixant dels avions 1/8. Vent amb predomini del component SO a les hores centrals, a 5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 16 km/h SO. Estat de la mar amb marejol arran de costa (mar de fons del NE) i forta maror mar endins (onatge sig. de 2 metres a les 16:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1026hPa, mínima 1024hPa. Humitat relativa màxima 90%, mínima 42%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Aquesta tranquil·litat atmosfèrica, amb l'excepció de la tramuntana transitòria que hi va haver ahir divendres, seguirà fins al 15 de desembre com a mínim. Cal considerar que el mes de desembre, climatològicament parlant, sol estar dominat per les altes pressions, de fet, molts anys aquest anticicló o zona de bloqueig pot durar tot el mes i ajuntar-se amb el mes de gener. Els mapes a mig-llarg termini continuen apostant per la generació de pertorbacions cap a Groenlàndia, establint-se una mena d'anticicló perpetu a casa nostre...sort en vàrem tenir de la llevantada que hi va haver a mitjans del mes de novembre, sinó la falta de pluges d'aquest any podria haver arribat a nivells històrics a la nostre zona.


Conjunció Lluna-Venus, el passat dijous al vespre.


Fum que no pot dissipar-se degut a la inversió tèrmica el dimecres al vespre sobre la zona esportiva Josep Massot i Sais.


Per finalitzar el resum, el passat dimecres 4 de desembre, el dia va ser assolellat i càlid al migdia en molts punts del prelitoral gironí.
L'ambient dominat pel sol i un lleuger flux de vent reescalfat, van propiciar que moltes màximes s'enfilessin fins als 20 o 21ºC.
Com a dades més destacades trobem els 21,6ºC de Fornells de la Selva, els 21,2ºC de la Bisbal d'Empordà, els 20,7ºC de Vilobí d'Onyar o els 20,5ºC de Sant Pere Pescador.

Tot i aquestes temperatures tan elevades, en nombrosos indrets l'amplitud tèrmica va ser exagerada. Per exemple, a Fornells de la Selva van tenir una mínima de -5,4ºC, amb la qual cosa, l'amplitud tèrmica va ser de 27ºC!!
A Vilobí d'Onyar també va ser molt important, ja que amb una mínima de -6,0ºC, l'amplitud tèrmica fou de 26,7ºC.

Pel que fa a les temperatures del passat dimecres al Baix Empordà, les màximes també van ser força elevades, amb els 21,2ºC de la Bisbal d'Empordà com a màxima més alta i els 15,6ºC de Palamós com a màxima més baixa.
A part d'aquesta caloreta a les hores centrals cap l'interior, la fred va ser la protagonista durant les nits i matinades, amb moltes gelades. Com a valor més baix trobem els -2,8ºC de Monells i com a valor més alt hem de fer esment als 3,7ºC de Palamós mateix.

Màximes registrades el passat dimecres 4 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 21,2ºC (-2,5ºC)., Castell d'Aro 19,9ºC (0,5ºC)., Monells 19,6ºC (-2,8ºC)., Torroella de Montgrí 19,5ºC (-1,5ºC)., la Tallada d'Empordà 18,4ºC (-2,5ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dimecres 4 de desembre del 2013 a Palamós., temperatura màxima 15,6ºC, mínima 3,7ºC. Cel serè tot el dia, amb rosada de nit. Vent amb predomini del NO i SO, a 2/5 km/h de mitjana i estones de calma. Ratxa màxima de vent 13 km/h N. Estat de la mar amb mar arrissada o marejol arran de costa i maror mar endins (onatge sig. de 0,8 metres a les 11:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1027hPa, mínima 1025hPa. Humitat relativa màxima 89%, mínima 53%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


La Lluna il·luminada al 5% i Venus molt brillant el capvespre del passat dimecres.