Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 2 de desembre del 2013

Un cap de setmana amb fred, quatre gotes i tramuntana

Gebre damunt els cotxes el passat divendres de bon matí. Imatge mostrada a l'Espai del Temps de TV3 i al Telenotícies Comarques de TV3.


El passat divendres 29 de novembre, el dia va començar mantenint la inèrcia de fred dels dies anteriors, amb gelades força destacades a tota la comarca. Aquestes baixes temperatures es van poder manifestar fins arran de costa, on tot i que la mínima de Palamós arribà fins als 1,3ºC positius, es va formar una capa de gebre sobre les superfícies que perden més calor per irradiació, com per exemple les herbes o els cotxes, deixant-nos una imatge de ple hivern a les acaballes de la tardor climàtica.

Degut a la presència de les altes pressions, amb valors molt alts com els 1029hPa de la nostre vila, també es va produir una marcada inversió tèrmica. Aquest fet el podem comprobar amb les dades de dos punts situats a diferent alçada, on la temperatura més baixa té lloc al punt més baix, contràriament a allò habitual en una atmosfera estàndard. Per exemple, a l'estació de Juià-Els Àngels, situada a 406 metres d'altura, es va baixar fins a 0,6ºC positius, en canvi, a la Bisbal d'Empordà II, situada a 28 metres d'altura, van tenir una mínima de -2,8ºC.

Pel que fa a les temperatures màximes del passat divendres al Baix Empordà, aquestes van mantenir-se fredes i estables respecte al dia anterior, o pujaren un grau en alguns indrets, amb molts valors d'entre 10/11ºC.
Les mínimes van ser de ple hivern, destacant els -3,5ºC de la Tallada d'Empordà com a dada més destacada.

Màximes registrades el passat divendres 29 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 11,7ºC (-1,6ºC)., la Bisbal d'Empordà 11,5ºC (-3,2ºC)., Monells 11,1ºC (-3,4ºC)., la Tallada d'Empordà 10,8ºC (-3,5ºC)., Torroella de Montgrí 10,8ºC (-2,1ºC).

Altres dades meteorològiques del passat divendres 29 de novembre del 2013 a Palamós., temperatura màxima 9,9ºC, mínima 1,7ºC (a les nou del matí només hi havien 2ºC). Cel asserenat. Vent amb predomini del NO, a 5/10 km/h de mitjana a les hores centrals i vent en calma de matinada i al vespre. Ratxa màxima de vent 29 km/h NO. Estat de la mar amb marejol arran de costa (mar de fons del NE) i forta maror mar endins (onatge sig. de 2 metres a les 14:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1029hPa, mínima 1025hPa. Humitat relativa màxima 74%, mínima 40%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Tres imatges més de la fred que feia el divendres de bon matí


Cotxes gebrats el matí de divendres. Imatge mostrada al programa Els Matins TV3 (minut 42:50).


Detall d'una romaguera gebrada. Imatge mostrada al programa Vespre a La 2 (minut 36:07).


Herbes gebrades al pla de Sant Joan.


En referència al passat dissabte 30 de novembre, tal com es preveia, el pas d'un front fred molt desgastat ens va portar un augment dels núvols i algun plugim que deixà quantitats molt minces de precipitació, entre el migdia i primeres hores de la tarda. A Palamós només es van recollir 0,8mm (1,4mm a la Fosca), unes precipitacions que caigueren en forma de neu anecdòtica en alguns punts de l'interior de Girona, especialment per sobre d'uns 500 metres.
Altres dades de pluja del passat dissabte al Baix Empordà són els 2mm de Calonge, els 1,6mm de Verges, els 1,0mm de la Bisbal d'Empordà o els 0,4mm de Torroella de Montgrí.

Pel que fa a les temperatures màximes del Baix Empordà, aquestes van ser lleugerament inferiors comparades amb el dia anterior, amb molts valors un o dos graus més baixos, però, curiosament, a Palamós la màxima va pujar sis décimes.
Les mínimes, per la seva banda, van tenir un comportament contrari, ja que van ser un o dos graus més altes.

Màximes registrades el passat dissabte 30 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 10,3ºC (-2,4ºC)., la Bisbal d'Empordà 10,1ºC (-2,0ºC)., Castell d'Aro 9,7ºC (-0,9ºC)., Torroella de Montgrí 9,0ºC (-0,7ºC)., la Tallada d'Empordà 7,8ºC (-1,3ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dissabte 30 de novembre del 2013 a Palamós., temperatura màxima 10,5ºC, mínima 2,3ºC. Estat del cel dominat pels núvols Sc i Cu al matí 7/8, amb obertura de clarianes a la tarda 4/8 Sc. Pluja 0,8mm. Ventolina o calma al matí i vent del NNO a la tarda/vespre a 25/30 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 71 km/h N. Estat de la mar amb mar arrissada o marejol arran de costa, mar de fons NE., mar endins hi havia forta maror (onatge sig. de 2m a les 15:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1023hPa, mínima 1013hPa. Humitat relativa màxima 85%, mínima 55%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Núvols alts abundants i mar de fons ahir diumenge al matí. Font: càmera de TV3 ubicada a Platja d'Aro.


Per finalitzar el resum, ahir diumenge 1 de desembre, primer dia de l'hivern climàtic, la jornada va ser assolellada, amb abundants núvols alts i mitjans al matí Ac, Ci i Cs 4/8, alguns intervals de Ci 2/8 al matí/migdia i cel serè a la tarda.

La tranquil·litat atmosfèrica no es reflexava a mar, ja que s'observava una notable mar de fons del NE, amb forta maror arran de costa (ones de 1,5m) i maregassa o mar brava mar endins (onatge sig. de 4 metres a les 09:00h davant el cap de Begur).

Pel que fa a les temperatures màximes assolides a la nostre comarca, en algunes localitats de l'interior aquestes van pujar entre tres i quatre graus respecte el dissabte, amb la qual cosa es van començar a normalitzar. A Palamós la màxima va ser 2,1ºC més alta.
El més destacat, però, va ser l'espectacular pujada de les mínimes degut als núvols i a l'efecte del vent que escombrà l'aire fred de dies enrera, ja que les mínimes negatives van desaparèixer del mapa. Com a exemple d'aquest fet trobem que a Monells el dissabte van baixar fins a -2,4ºC, en canvi, ahir diumenge van tenir 7,0ºC de mínima.

Màximes registrades ahir diumenge 1 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 13,6ºC (7,0ºC)., la Bisbal d'Empordà 13,1ºC (6,5ºC)., la Tallada d'Empordà 13,1ºC (7,3ºC)., Torroella de Montgrí 13,0ºC (8,1ºC)., Monells 12,8ºC (7,0ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 1 de desembre del 2013 a Palamós., temperatura màxima 12,6ºC, mínima 7,4ºC. Vent amb predomini del NNE, a 20/25km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 55km/h NNE. Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1015hPa. Humitat relativa màxima 67%, mínima 35%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)