Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 30 de desembre del 2013

Diumenge 29 de desembre: un dia molt bonic per fotografiar núvols

Stratocumulus cumulogenitus virga vist ahir a la tarda.


La presència d'un solc d'aire fred en altura d'uns -31ºC a 500hPa, juntament amb el rebuf produït per l'entrada d'un lleuger flux de component sud-est al sud de la Costa Brava, causat pel vent intens de component nord-oest que bufava al nord del cap de Creus, ahir diumenge 29 de desembre, van fer crèixer algunes nuvolades molt interessants al llarg de la tarda.
Aquestes nuvolades, formades per Stratocumulus cumulogenitus, deixaren algunes virgues sobre Palamós, tal com podem apreciar a les imatges que apareixen més avall.

Si la tarda va estar dominada per unes nuvolades amenaçadores, però inofensives, al matí ens va creuar una franja de núvols prims que eren el preludi de l'arribada del solc d'aire fred.
Els núvols prims vàren tenir boniques formes modelades pel vent en cisalla que hi havia en altura, representats en la seva major part per Cirrus uncinus


Cirrus uncinus vistos ahir diumenge al matí sobre Palamós. Són indicatius de vent en cisalla (vent de direcció i intensitat diferent segons l'altura) i de canvi de temps imminent.


En un altre ordre de coses, les temperatures màximes del Baix Empordà van ser clarament més baixes que el dia anterior, amb els 14,8ºC de la Bisbal d'Empordà com a màxima més elevada (el dia anterior havien tingut 20,1ºC).
Les mínimes, per la seva banda, també van ser més baixes, amb els 0,7ºC de Monells com a mínima més curta.

Màximes registrades ahir diumenge 29 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 14,8ºC (1,6ºC)., Monells 14,6ºC (0,7ºC)., Castell d'Aro 14,0ºC (3,5ºC)., la Tallada d'Empordà 13,9ºC (2,3ºC)., Torroella de Montgrí 13,8ºC (2,6ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 29 de desembre del 2013 a Palamós., temperatura màxima 13,3ºC, mínima 6,1ºC. Estat del cel ennuvolat 4/8 Ci, Ac i Sc al matí., 4/8 Sc a la tarda, amb virgues. Vent de direcció variable, a 5 km/h de mitjana i estones de calma. Ratxa màxima de vent 24 km/h NE. Estat de la mar amb mar arrissada o marejol arran de costa (mar de fons del sud-oest) i forta maror mar endins (onatge sig. de 2 metres a les 16:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1028hPa, mínima 1018hPa. Humitat relativa màxima 79%, mínima 51%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Resum d'ahir diumenge en forma de fotografies


Nuvols alts i baixos a la sortida de sol.


Cel enterenyinat de Cirrus uncinus des del far.


Stratocumulus cumulogenitus.


Virga sobre Palamós.


Stratocumulus cumulogenitus.


Virga sobre Palamós.


Stratocumulus cumulogenitus a la posta de sol.


Stratocumulus cumulogenitus.


Stratocumulus cumulogenitus virga.