Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 6 de març del 2014

5 de març: màximes de 18ºC, espectacle al cel i grues (Grus grus)

Núvols de vent ahir dimecres de bon matí. Imatge mostrada al programa Vespre a La 2.


Ahir dimecres 5 de març, va ser un dia molt interessant per observar diferents fenòmens de la natura.
Ja de bon matí, la presència d'una zona de convergència de vents cap a l'oest del Baix Empordà, va fer crèixer alguns cúmuls que deixaven roines i virgues., aquest fet coincidí amb la sortida del sol i, durant pocs minuts, va aparèixer un fragment d'arc de Sant Martí molt vistós mirant en direcció a Platja d'Aro.
Cal destacar que el conegut refrany: "Arc de Sant Martí al matí, la pluja és aquí, arc de Sant Martí a la tarda, la pluja és passada", no es va complir a la nostre vila, ja que la pluja va brillar per la seva absència.


Fragment d'arc de Sant Martí doble vist de bon matí mirant cap a Platja d'Aro (només durà pocs minuts). Autora: Carmina Ruscalleda.


A Palamós, amb una atmosfera molt més seca, podíem observar nombrosos núvols de vent mirant cap al nord. Els Altocumulus lenticularis adoptaren boniques tonalitats rogenques a l'alba, i eren l'evidència que la tramuntana ens acompanyà un dia més.
Aquest vent sec del nord, amb component NNO, bufà a uns 15/20 km/h de mitjana a les hores centrals, amb marcades fluctuacions d'intensitat, no obstant, a partir del vespre/nit, augmentà d'intensitat fins als 25/30 km/h de mitjana i girà cap al NNE (provences). La ratxa màxima arribà als 58 km/h.


Núvols de vent a l'albada d'ahir dimecres.


Núvols de vent a l'albada d'ahir dimecres.


En un altre ordre de coses, el fet que el vent bufés una mica reescalfat i l'ambient assolellat del migdia, va fer que el temps fos gairebé primaveral, amb moltes màximes que fregaren els 19ºC a Girona. Alguns exemples d'aquest fet són els 18,8ºC d'Anglès, els 18,7ºC de Vilobí d'Onyar o els 18,6ºC de Roses.
Al Baix Empordà tampoc ens vam quedar curts, amb els 18,2ºC de la Bisbal d'Empordà o de la Tallada d'Empordà com a màximes més altes.
Les mínimes, per la seva banda, van experimentar una forta remuntada als indrets més exposats al vent. La mínima més baixa van ser els 0,3ºC de Monells.

Màximes registrades ahir dimecres 5 de març al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 18,2ºC (5,5ºC)., la Bisbal d'Empordà 18,2ºC (1,9ºC)., la Tallada d'Empordà 17,7ºC (6,3ºC)., Torroella de Montgrí 17,6ºC (7,8ºC)., Monells 17,3ºC (0,3ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimecres 5 de març del 2014 a Palamós., temperatura màxima 17,3ºC, mínima 8,9ºC. Estat del cel cobert 7/8 Ac i As lenticulars de bon matí, amb Cu 8/8 virgues i roines mirant cap a l'oest, amb arc de Sant Martí doble., matí amb 5/8 Ac., tarda asserenada. Estat de la mar amb mar arrissada o marejol arran de costa i forta maror mar endins (onatge sig. de 1,88 metres a les 14:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1008hPa. Humitat relativa màxima 75%, mínima 27%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Altocúmuls d'ahir al matí amb el sol amagat.


El dia també ens deixà altres recordatoris de l'arribada de la primavera, en aquest cas, en forma de mimoses florides i l'espectacular migració d'algunes aus, com és el cas de les grues (Grus grus).
A la image inferior podeu observar un estol d'una trentena de grues (Grus grus), vistes ahir dimecres quan s'amagava el sol i volant per sobre de Santa Cristina d'Aro, les quals deixaven anar el seu cant característic.
Una mica més amunt, la lluna es deixava veure il·luminada en un 17 %.


Estol de grues en formació vist ahir a la tarda.


Mimosa florida.


La lluna il·luminada en un 17 % ahir a la tarda.