Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 2 de març del 2014

El febrer s'acomiada amb festival convectiu

Cumulus congestus i cortina de precipitació vista la tarda del divendres. Imatge mostrada a l' Espai del Temps de TV3.


El mes de febrer i l'hivern climàtic es van voler acomiadar de nosaltres amb un altre festival de nuvolades.
Tal com es preveia, el passat divendres 28 de febrer, l'aire fred que entrà al darrera del sistema frontal que ens creuà al matí i la presència de rebuf, van tornar a fer crèixer grans cúmuls que descarregaren petits ruixats al llarg de la tarda.
Com que el nivell d'humitat no era gaire elevat en algunes capes de la troposfera, les quantitats de precipitació no foren gaire importants a la nostre comarca, no obstant, a falta de precipitacions destacades, es va poder gaudir d'un autèntic espectacle de Cumulus congestus, cortines de precipitació, virgues i alguna petita calamarsada cap al sud i oest de la comarca, sobretot al sector de les Gavarres.

Dades de precipitació caiguda el passat divendres al Baix Empordà, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Bellcaire d'Empordà 1,4 mm., Les Olives 1,3 mm., la Tallada d'Empordà 1,0 mm., Verges 1,0 mm., Calonge 0,5 mm., Palafrugell 0,4 mm.


Calamarsa caiguda a Romanyà de la Selva el passat divendres a la tarda.


A Palamós només van caure 0,6 mm a la Fosca o 0,2 mm al nucli antic, amb la remor d'algun tro llunyà provinent d'algunes tempestes que es van formar mar endins.
Entant en detalls, de bon matí ens vàrem llevar amb 6/8 Ac, Sc i Cu, però el sol fou el dominador del panorama fins al migdia, amb 4/8 Ci, Ac i Cu.
Tot i el sol matinal, a partir del migdia creixeren grans cúmuls que deixaren alguna roina o petit plugim inapreciable 6/8 Cu. A la tarda les nuvolades taparen el cel amb 7/8 Cu i algun altre plugim esporàdic.

En relació a les temperatures màximes del Baix Empordà, aquestes es van recuperar clarament respecte el dia anterior, amb els 15,6ºC de la Bisbal d'Empordà com a dada més destacada.
Les mínimes, per la seva banda, van ser lleugerament més altes, amb els -0,3ºC de Monells com a mínima més baixa.

Màximes registrades el passat divendres 28 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 15,6ºC (0,7ºC)., la Tallada d'Empordà 15,5ºC (0,5ºC)., Torroella de Montgrí 15,5ºC (0,7ºC)., Castell d'Aro 15,2ºC (1,5ºC)., Monells 14,4ºC (-0,3ºC).


Cel amenaçador sobre Palamós el divendres al migdia. Imatge mostrada al programa Vespre a La 2 (minut 17:20).


Altres dades meteorològiques del passat divendres 28 de febrer del 2014 a Palamós., temperatura màxima 14,7ºC, mínima 4,9ºC. Vent de component sud-oest fins a les 13:00h, a 15/20 km/h de mitjana., vent del NO a la tarda, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 55 km/h SO. Estat de la mar amb marejol a primeres i darreres hores, amb maror a les hores centrals., mar endins hi havia forta maror (onatge sig. de 2 metres a les 10:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1022hPa, mínima 1005hPa. Humitat relativa màxima 87%, mínima 55%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Recull d'imatges del divendres a la tarda entre Calonge i Romanyà, amb grans cúmuls i cortines de precipitació