Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 24 de març del 2014

La devastació s'apodera dels nostres boscos

Boscos calcinats entre Palamós i Calonge, a la zona del Puig Cargol. Al fons apareix Palamós. Imatge mostrada al programa Espai Terra de TV3.


Talment com si fos la crònica d'una mort anunciada, la coincidència de varis factors van fer que "suposadament" una crema de rostolls mal apagada a la zona del mas Cabré (Vall-llòbrega), desencadenès el passat diumenge 16 de març l'incendi forestal més devastador de les darreres dècades al municipi de Palamós.
Tot i les nombroses queixes i avisos de l'estat lamentable que presentaven els nostres boscos, desprès de la devastadora nevada del 8 de març del 2010 i d'anys sense realitzar cap mena d'aprofitament regular que mantingués a ratlla la càrrega de combustible, exceptuant algunes actuacions de creació de franges de protecció per part de l'ADF i ajuntaments, la devastació s'ha apoderat de l'entrada natural cap a les Gavarres que té la nostre vila.

Desprès del pas del foc, els boscos emblemàtics de la vall de Bell-lloc, el Montagut o el puig Cargol han quedat reduïts a cendres. Lamentablement, tot esperant que la regeneració natural del sofert bosc mediterrani comenci donar els seus fruits en els propers anys, ara només toca preguntar-se si les administracions superiors seguiran fent cas omís a les reivindicacions i recomanacions de la gent del territori o bé es deixarà passar el temps, sense aplicar polítiques que de veritat facilitin i promoguin una gestió que mitigui, en el possible, els efectes dels focs forestals, tenint en compte que el foc és un factor que sempre ha estat lligat al bosc mediterrani.

En total, 359 hectàres de bosc de les Gavarres, pertanyents als municipis de Palamós, Calonge, Vall-llobrega i Forallac que trigaran anys a tornar a ser com eren.


El santuari de Bell-lloc envoltat per la devastació, amb alguna clapa d'alzines que caldrà esperar a veure com reaccionen. El puig Antoniet, al fons de la imatge, es va salvar de les flames. Cal dir que aquest puig es va cremar fa uns anys, i actualment ha recuperat la seva coberta arbòria.


Sureda al puig Cargol. Les suredes es podran recuperar relativament ràpid, però les pinedes de pinastre tindran una recuperació més lenta.


El Montagut arrassat per les flames. Aquest puig estava cobert per una massa excessivament densa de pi blanc afectada per la nevada del 2010 que facilità l'acció del foc.


Camí del puig Cargol, en el sector pertanyent a Palamós. S'observen suros que podran rebrotar en els propers mesos.


Una altre imatge de desolació pertanyent al Montagut.


Panoràmica aèria de la vall de Bell-lloc devastada per les flames.