Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 12 de juliol del 2014

10 i 11 de juliol: sol, més calor...i la setmana vinent ens podem fregir

La tarda assolellada del passat dijous des de Calonge, amb Palamós al fons de la imatge. Foto mostrada al programa Vespre a La 2 (minut 14:02).


Després de la sotragada que vàren patir els termòmetres el passat dimecres, al llarg de les dues darreres jornades les temperatures han experimentat una forta revifada, a més, tot i alguns intervals de núvols decoratius, el sol ha tornat a ser el protagonista.

Cal destacar que aquest increment de la calor no és res comparat amb el que tindrem a partir del proper dimecres, ja que ens podem veure afectats per una entrada d'aire càlid procedent del nord d'Africa, la qual podria ser una de les més potents dels darrers estius, una situació que caldrà anar seguint.
Amb els mapes actuals, es preveu que entre dimarts i dimecres arribin isotermes d'entre 18 i 20 graus positius a uns 850hPa, però pel proper dijous podem tenir isotermes d'entre 24 i 25 graus positius a 1500 metres, amb la qual cosa, moltes màximes poden arribar o superar els 40ºC en els indrets més càlids del país.
A la costa, l'efecte de la marinada i la possible arribada d'algun banc de boira marina pot frenar els termòmetres, però la calor i la xafogor també podran ser molt intenses.


Mapa de temperatura a 850hPa previst per dijous vinent. S'observa una bombola d'aire càlid molt potent i que pot provocar una onada de calor intensa.


Parlant del temps que ja ha fet, cal mencionar que el passat dijous 10 de juliol, tal com podeu veure a la foto que enceta aquest post, el dia estigué dominat per l'astre rei, no obstant, durant el matí es van veure 3/8 Ac lenticularis, Ac stratiformis i Ac floccus, juntament amb alguns Sc i Cu 2/8. A la tarda el cel s'asserenà, però ràpidament van arribar nombrosos núvols alts i mitjans 4/8 Ci i Ac, fins a deixar un vespre dominat pels núvols 7/8 Ci, Ac i Cu.

D'altre banda, les temperatures màximes del passat dijous 10 de juliol al Baix Empordà van ser entre 2 i 4 graus més altes que el dia anterior, amb els 26,7ºC de la Tallada d'Empordà com a màxima més elevada.
Les mínimes, per la seva banda, van ser un altre dels factors més destacats de la jornada, ja que aquestes van assolir uns valors inusualment baixos per aquesta època de l'any, provocant que la nit i matinada es poguessin qualificar com a fredes.
Aquestes foren entre 1 i 2 graus més baixes que el dia abans, amb els 10,7ºC de Monells com a mínima més curta.

Màximes registrades el passat dijous 10 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 26,7ºC (11,4ºC)., Monells 26,4ºC (10,7ºC)., Torroella de Montgrí 26,0ºC (12,4ºC)., la Bisbal d'Empordà 25,9ºC (11,1ºC).,  Castell d'Aro 23,4ºC (12,1ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dijous 10 de juliol del 2014 a Palamós., temperatura màxima 23,4ºC, mínima 14,3ºC. Vent de component E i SE al matí, a 10 km/h de mitjana., migdia i tarda amb vent del SO, a 10/15 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 27 km/h SO. Estat de la mar amb mar arrissada o un xic de marejol., mar endins hi havia forta maror (onatge sig. de 1,76 metres a les 15:00h davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1014hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 54%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

2 fotos més del passat dijous


Cel serè durant la tarda des de Calonge.


Cel ennuvolat per altocúmuls i aparició de raigs crepusculars durant el capvespre.


Bonics raigs crepusculars vistos ahir divendres al vespre.


Per finalitzar el resum, es pot dir que ahir divendres 11 de juliol, les temperatures van rebre una remuntada més clara, gràcies al temps assolellat que hi va haver.
Però no només vàrem tenir l'astre rei dominant el panorama meteorològic, sinó que també aparegueren alguns intervals nuvolosos. Al matí s'observaren 4/8 Ac floccus i Ac lenticularis, a part d'alguns Cu 3/8.
Amb l'arribada del migdia el sol encara s'imposà més amb només 2/8 Ac, no obstant, al llarg de la tarda els núvols tornaren a augmentar, fins a deixar un cel amb 6/8 Ac i Cu. Aquests gèneres nuvolosos facilitaren que al vespre es formessin els bonics raigs crepusculars que podeu contemplar a les fotografies.

Pel que fa a les temperatures màximes que hi van haver al Baix Empordà, aquestes van ser 2 graus més altes en comparació amb les del dia abans.
Els 28,8ºC de Monells o de la Bisbal d'Empordà van ser les màximes més destacades.
Així mateix, les mínimes van tenir un forta pujada d'entre 4 i 5 graus més respecte el dia anterior, amb els 15,6ºC de Monells com a mínima més curta.

Màximes registrades ahir divendres 11 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 28,8ºC (15,6ºC)., la Tallada d'Empordà 28,8ºC (16,5ºC)., la Bisbal d'Empordà 27,9ºC (15,9ºC)., Torroella de Montgrí 27,8ºC (16,4ºC)., Castell d'Aro 24,2ºC (16,6ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir divendres 11 de juliol del 2014 a Palamós., temperatura màxima 24,8ºC, mínima 18,8ºC. Vent de direcció SE i SO, a 10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 23 km/h SE. Estat de la mar amb marejol arran de costa., mar endins hi havia forta maror (onatge sig. de 2,34 metres a les 10:00h davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1015hPa, mínima 1013hPa. Humitat relativa màxima 78%, mínima 56%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


2 fotos més dels raigs crepusculars d'ahir al vespre