Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 2 de juliol del 2014

El juliol s'inicia amb sol, calor i ruixadets

El matí d'estiu d'ahir dimarts 1 de juliol des de la platja de Castell, amb cúmuls al fons. Imatge mostrada al programa Vespre a La 2 (minut 15:33).


Ahir dimarts vàrem estrenar el mes de juliol amb els ingredients típics de l'estiu, és a dir, amb sol i calor.
El temps assolellat que hi hagué fins a darreres hores de la tarda, va permetre que les màximes s'enfilessin fins als 30ºC a l'interior de la comarca, però com és normal, a la costa les màximes van assolir valors més modestos gràcies a l'efecte del vent marítim, no obstant, en contrapartida l'ambient fou notablement xafogós.

Tot i el domini del sol que hi hagué la major part de la jornada, la presència d'un centre de baixes pressions a sobre nostre, amb un embossament d'aire fred en altura que arribava als -13,5ºC a 500 hPa ( segons dades del radiosondatge de Barcelona a les 14:00h ) va disparar el creixement de cúmuls que descarregaren petits ruixats inconnexos a quarts de vuit del vespre.
A Palamós només es van recollir 0,2 mm al centre del nucli antic i 0,8 mm a la Fosca, malgrat tot, després de ploure l'estuva encara va ser més acusada, degut a l'elevat grau d'humitat que generà l'evaporació de les quatres gotes caigudes sobre l'asfalt calent.

Altres dades de precipitació caiguda al Baix Empordà durant ahir al vespre, segons Meteocat i Meteoclimatic:

La Tallada d'Empordà 1,4 mm., Verges 1,2 mm., Bellcaire d'Empordà 1,0 mm., Torroella de Montgrí 0,9 mm., Castell d'Aro 0,8 mm., la Bisbal d'Empordà 0,6 mm., Calonge 0,4 mm., Palafrugell 0,4 mm., Monells 0,1 mm.

Cal destacar que pels propers dies encara persistirà aire fred en altura, amb la qual cosa, a Palamós s'espera que el sol i la calor pròpies d'aquests dates, es vegin acompanyats pel creixement d'alguns núvols que poden arribar a tapar el cel en qualsevol moment i, fins i tot, podran arribar a descarregar quatre gotes.
Aquest temps una mica indefinit sembla que deixarà pas a un cap de setmana amb més sol i una calor encara més accentuada, no obstant, altre vegada podria inestabilitzar-se l'atmosfera a partir del dilluns.


Uns Altocumulus undulatus molt fotogènics que van aparèixer ahir al migdia i que denotaven un canvi de temps


D'altre banda, les temperatures màximes d'ahir dimarts al Baix Empordà van pujar entre 2 i 4 graus més respecte el dia anterior en moltes poblacions.
Els 30,0ºC de la Tallada d'Empordà van ser la màxima més elevada.
Les mínimes, per la seva banda, van ser 1 grau més altes, amb els 14,4ºC de Monells com a mínima més curta.

Màximes registrades ahir dimarts 1 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 30,0ºC (15,1ºC)., la Bisbal d'Empordà 29,6ºC (15,2ºC)., Monells 29,3ºC (14,4ºC)., Torroella de Montgrí 27,4ºC (15,5ºC)., Castell d'Aro 25,5ºC (15,2ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimarts 1 de juliol del 2014 a Palamós., temperatura màxima 25,7ºC, mínima 18,1ºC. Estat del cel dominat pel sol, però amb 4/8 Ac, St, Sc i Cu al matí., migdia/primeres hores de la tarda amb 3/8 Ac floccus, Ac undulatus i Ac lenticularis., tarda/vespre amb 7/8 Cu i petits ruixats. Vent del SSO i SSE la major part del dia, a 15 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 29 km/h SSO. Estat de la mar amb marejol al matí i un xic de maror a la tarda., mar endins hi havia maror (onatge sig.de 0,94 metres a les 17:00h davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1015hPa, mínima 1012hPa. Humitat relativa màxima 92%, mínima 71%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Més fotos d'ahir dimarts 1 de juliol


El cel amb cabretes (Altocumulus floccus) d'ahir al migdia des del pàrquing del Cervantes. Al fons veiem Ac lenticularis.


Temps assolellat a cala Canyers ahir al matí, amb marejol aixecat pel garbí, altocúmuls, algun estrat i cúmuls al fons.


Aigües cristal·lines a cala Canyers ahir al matí


Bonics Altocumulus undulatus vistos ahir al migdia.