Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 4 de juliol del 2014

3 de juliol: més calor i Altocumulus undulatus

Altocumulus undulatus molt fotogènics vistos ahir dijous al matí, amb la mar molt tranquil·la.


Ahir dijous 3 de juliol, a Palamós vàrem tenir un dia molt tranquil, meteorològicament parlant, no obstant, a primeres hores del dia la naturalesa ens va deixar un veritable regal degut a l'aparició d'uns interessants Altocumulus undulatus. Curiosament, el passat dimarts també es van poder observar aquestes fotogèniques formacions nuvoloses de mitjana alçada.
Cal destacar que les ondulacions que presenten aquests núvols, situats a uns 3000 metres d'altura, són generades pels forts vents del sud que bufaven en altura a una velocitat mitjana de 40 nusos.
Un altre efecte col·lateral d'aquesta situació de vents del sud en altura, fou l'aspecte blanquinós que presentava el cel, degut a tota la pols sahariana que arribà fins a la nostre troposfera arrossegada pels vents del sud que arrenquen del nord d'Àfrica.


Altocumulus undulatus d'ahir al matí.


Com sol ser habitual, la presència d'altocúmuls denota l'arribada d'un canvi de temps, malgrat tot, a Palamós no hem d'esperar que la variació atmosfèrica ens porti gaire aigua, ja que en principi només es preveu que es pugui escapar alguna gota esporàdica aquesta tarda., així mateix, el fet més notable podrà ser la forta alteració marítima que tindrem avui divendres, amb mar de fons de llevant, juntament amb la desaparició del vent de tramuntana o provences que hi va haver dijous.

En un altre ordre de coses, a part dels bonics Altocumulus undulatus, s'ha de fer esment als altres detalls de la situació meteorològica.
A primeres hores del dia es va poder constatar la presència d'un cel ennuvolat per núvols mitjans 8/8 Ac undulatus i As. Ràpidament, al llarg del matí aquests núvols es van trencar fins a deixar-nos un dia assolellat.
Al migdia van quedar 3/8 Ci, Ac floccus i As, i a la tarda la situació va ser similar, però s'hi afegiren nombroses esteles d'avions, amb 3/8 Ci i Cc.


Esteles d'avions i cirrocúmuls vistos ahir a la tarda.


D'altre banda, les temperatures màximes d'ahir dijous al Baix Empordà van pujar entre 2 i 3 graus respecte el dia abans. Els 28,6ºC de Monells van ser la màxima més elevada de la jornada.
Les mínimes, per la seva banda, van ser entre 2 i 4 graus més baixes, amb els 13,8ºC de Monells com a mínima més curta.

Màximes registrades ahir dijous 3 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 28,6ºC (13,8ºC)., la Tallada d'Empordà 28,1ºC (14,9ºC).,  Castell d'Aro 27,9ºC (17,1ºC)., la Bisbal d'Empordà 27,0ºC (14,0ºC).,  Torroella de Montgrí 26,2ºC (15,7ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dijous 3 de juliol del 2014 a Palamós., temperatura màxima 25,6ºC, mínima 18,6ºC. Vent del NNE fins al vespre, a 15/20 km/h de mitjana., vent del N a partir del vespre, a 20 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 47 km/h N. Estat de la mar amb marejol arran de costa (mar de fons del E)., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 1,17 metres a les 14:00h davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1021hPa, mínima 1015hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 51%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


2 fotos més d'ahir dijous


Altocumulus undulatus a primeres hores.


Esteles d'avions a la tarda.