Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 13 de juliol del 2014

12 de juliol: cel variable i superlluna

La platja de Castell ahir a la tarda amb nombrosos banyistes. Imatge mostrada a l'Espai del Temps de TV3.


Ahir dissabte 12 de juliol, el pas d'un petit embossament d'aire fred pel nord-est de Catalunya va provocar un temps molt variable.
De bon matí el cel presentava un aspecte amenaçador amb 7/8 Sc i Cu, però amb el pas de les hores s'obriren algunes tímides clarianes durant el matí, amb 5/8 Sc i Cu.
El plat fort de la nuvolositat es formà a partir del migdia i fins a primeres hores de la tarda, degut al creixement de grans cúmuls que deixaren altre cop el cel cobert 7/8 Sc i Cu, fins i tot, s'aprecià la caiguda d'alguna gota esporàdica i inapreciable.
En total, a la nostre comarca només es recolliren 0,7 mm a Castell d'Aro o 0,2 mm a Calonge-Mas Pallí, no obstant, cap al Gironès i a la Selva hi caigué algun ruixat una mica més destacable, com per exemple els 15 mm de Vilobí d'Onyar, els 11 mm de Salitja, els 5 mm de Vilablareix o els 3 mm de Llagostera.

Tot i aquests núvols gruixuts, al llarg de la tarda s'obriren grans clarianes que van permetre aprofitar el sol que feia per anar a la platja, amb restes de nuvolositat 3/8 Ac, Cu i Sc.


La tarda assolellada d'ahir dissabte amb la platja de Castell al fons de la imatge.


Un altre dels trets més destacables del dia, a part de la variabilitat atmosfèrica, va ser el bonic espectacle que tingué lloc a la nit, a causa de l'aparició d'una superlluna que deixà estampes bucòliques a la badia palamosina.

Una superlluna té lloc quan la Lluna plena coincideix amb el seu perigeu, és a dir, quan aquesta es troba en la posició més propera a la Terra.
Com que la Lluna segueix una trajectòria el·líptica al voltant del Sol, hi ha uns moments en què el nostre satèl·lit natural es troba més a prop de la Terra i d'altres en què està més allunyat (apogeu). Aquesta diferència és d'uns 50.000 km.
Quan la Lluna plena coincideix amb el perigeu, aquesta es veu més brillant i més gran del que seria normal., aquest fet és el que es coneix com a superlluna.
Atenció, ja que això tornarà a succeir el 10 d'agost i el 9 de setembre.


Superlluna vista ahir dissabte a la nit.


En un altre ordre de coses, les temperatures màximes d'ahir dissabte al Baix Empordà van pujar entre 1 i 2 graus més que el dia abans cap a la costa, però baixaren entre 1 i 2 graus cap a l'interior. Els 26,7ºC de Torroella de Montgrí van ser la màxima més elevada de la jornada.
Les mínimes, per la seva banda, van ser molt similars a les del dia anterior, amb els 14,6ºC de Monells com a mínima més curta.

Màximes registrades ahir dissabte 12 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Torroella de Montgrí 26,7ºC (16,8ºC)., Monells 26,6ºC (14,6ºC)., la Tallada d'Empordà 26,5ºC (16,1ºC)., la Bisbal d'Empordà 26,4ºC (15,7ºC)., Castell d'Aro 26,2ºC (16,4ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dissabte 12 de juliol del 2014 a Palamós., temperatura màxima 25,3ºC, mínima 18,9ºC. Vent de direcció variable al matí, a 5/10 km/h de mitjana., vent del OSO a la tarda, a 10/15 km/h de mitjana., nit amb vent en calma. Ratxa màxima de vent 27 km/h OSO. Estat de la mar amb mar arrissada o un xic de marejol arran de costa., mar endins hi havia forta maror al matí (onatge sig. de 1,52 metres a les 11:00h davant del cap de Begur) i maror a la tarda (onatge sig. de 1,17 metres a les 14:00h davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1014hPa. Humitat relativa màxima 81%, mínima 51%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


3 fotos més d'ahir dissabte


Superlluna i reflexes al mar. Imatge mostrada al portal de notícies 324.cat (foto nº2) i al final del Telenotícies Vespre de TV3 (minut 42:35).


Superlluna i reflexes al mar.


Tarda assolellada.