Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 18 de gener del 2015

17 de gener: fantàstic Cumulonimbus i pertorbació a la vista

Espectacular Cumulonimbus incus vist ahir a la tarda des de La Fosca, mirant en direcció nord-est.


La presència d'un important embossament d'aire fred en altura, amb isotermes de fins a -32ºC a 500hPa (segons el radiosondatge barceloní d'ahir al migdia) i vent fluixet de component marítim, així com una aigua del mar més càlida de l'habitual, ahir dissabte 17 de gener van fer crèixer grans núvols convectius en alguns punts de les comarques gironines.

La fotografia superior i les de més avall, ens mostren el creixement d'un potent núvol de tempesta, conegut tècnicament com a Cumulonimbus incus. Aquest fotogènic núvol es podia observar clarament ahir a la tarda des de Palamós, mirant en direcció nord-est. La seva gestació va començar a sobre el massís del Montgrí, amb l'aparició de Cumulus congestus que es van desenvolupar notablement quan van arribar a sobre el mar, a la zona de l'Estartit.
Tal com podeu veure a la imatge següent, el radar meteorològic detectà una gran reflectivitat amb tons de color vermell, el que indica la caiguda de calamarsa, no obstant, a terra ferma només es registraren 2 mm.


Imatge del radar d'ahir a la tarda, on es veu la tempesta amb un nucli vermell a la zona de l'Estartit.


Sobre la vertical palamosina l'atmosfera d'ahir dissabte va estar molt més tranquil·la, malgrat tot, tampoc van faltar alguns cúmuls, en aquest cas inofensius.
Més detalladament, a primera hora del dia s'observaren entre 2/8 i 3/8 Cu i Sc, amb alguns cúmuls més desenvolupats mar endins que hi deixaven precipitació. El sol matinal també es va veure acompanyat per 2/8 Cu i Sc, malgrat tot, al migdia ràpidament van creixer més cúmuls fins a deixar-nos entre 3/8 i 4/8 Cu.
L'estrella de la jornada, però, es veia mirant la llunyania en direcció nord-est, amb l'aparició del magestuós Cumulonimbus incus., més tard, al llarg de la tarda, ens van arribar algunes restes d'encluses acompanyades per mamma i 4/8 Cu i Sc.

Tot i la relativa calma, amb l'arribada del vespre/nit, va tornar a crèixer una tempesta a sobre el mar, la qual, en aquest cas es trobava molt més a prop de la vila palamosina i ens deixà un espectacle de llamps i trons mar endins, però el vent del nord-oest que bufava en altura s'endugué la tempesta Mediterrani enllà.


Mapa de llamps d'ahir dissabte, on veiem la tempesta de tarda que estava al davant de l'Estartit i la tempesta de nit que estava al davant de Palamós. 


Imatge del radar d'ahir al vespre/nit, on veiem la tempesta que hi havia a sobre el mar, davant de Palamós.


Pel que fa a les temperatures màximes que tingueren lloc ahir dissabte al Baix Empordà, aquestes van ser entre 1 i 3 graus més baixes que el dia abans en conjunt, però, curiosament, a La Bisbal d'Empordà només va ser unes dècimes més baixa.
En aquest sentit, trobem que la màxima més alta van ser els 16,3ºC de Les Olives (Garrigoles), per contra, la màxima més curta foren els 11,8ºC de Palamós mateix.
Així mateix, les mínimes van ser entre 3 i 5 graus més baixes, comparades amb les del dia anterior, amb els -0,2ºC de Monells, com a mínima més freda, i els 6,4ºC de Palamós, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dissabte 17 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 15,2ºC (1,6ºC)., La Tallada d'Empordà 14,2ºC (1,4ºC)., Monells 13,4ºC (-0,2ºC)., Torroella de Montgrí 13,0ºC (3,0ºC)., Castell d'Aro 12,9ºC (1,9ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dissabte 17 de gener del 2015 a Palamós., temperatura màxima 11,8ºC, mínima 6,4ºC. Vent del N fins les 11:00h, a 5/10 km/h de mitjana., vent del SO a partir de les 12:30h, a 10/15 km/h de mitjana., vent del N a partir de les 19:00h, a 5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 27 km/h SO. Pressió atmosfèrica màxima 1020hPa, mínima 1014hPa. Humitat relativa màxima 86%, mínima 62%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Creixement del Cumulonimbus d'ahir a la tarda al nord-est del Baix Empordà










Arriba una pertorbació


Mapa de precipitació acumulada en 12h previst per dilluns a la tarda.


Parlant del futur més immediat, per demà dilluns està previst que el nucli de la pertorbació que aquest diumenge ha d'afectar la península Ibèrica, amb nevades a la Meseta, es vagi situant a sobre el Mediterrani. Amb l'embossament d'aire fred que tindrem en altura, amb isotermes de -27/-28ºC a 500hPa i de -2ºC a 850hPa, està previst que les precipitacions que produirà aquesta pertorbació siguin en forma de neu aquest dilluns a les parts elevades de la demarcació gironina, pel damunt dels 900/1000 metres a primeres hores, però baixant fins als 700/800 metres a partir del vespre, amb la qual cosa, al llarg del dilluns podria nevar en indrets propers al Montseny, com a Sant Hilari Sacalm, a la Serralada Transversal, a l'Alta Garrotxa, a Ripoll i poblacions properes i a Les Salines-Alberes, entre d'altres.

A Palamós, a part de pluja d'anar fent que pot deixar-nos entre 15 i 20 litres, caldrà esperar una notable mar de fons del sud o sud-est, amb forta maror.
Tot i el vent de garbí moderat que tindrem avui diumenge, el vent previst per demà dilluns serà fluixet i de direcció variable, però compte, ja que al vespre/nit del dilluns entrarà tramuntana a 25/30 km/h de mitjana, la qual pot durar fins la tarda del dimarts.
Degut als núvols i a la pluja, la temperatura màxima pot ser lleugerament més freda, amb entre 9/11ºC.


Mapa d'acumulació de neu per demà dilluns a Girona. Pot nevar uns 10 cm en punts de l'interior per sobre des 700 metres i uns 20 cm al Pirineu Oriental.