Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 3 de gener del 2015

2 de gener: gebre a la platja, mar fumejant i ball de temperatures

La sorra de la platja de Castell gebrada i mar fumejant ahir de bon matí. Foto mostrada a l'Espai del Temps de TV3 (minut 50:45) i al portal del ccma.cat/324(foto nº5).


Ahir divendres 2 de gener, altre vegada es van produir els típics fenòmens que ens aporten les elevades pressions en superfície, especialment durant l'hivern.
L'anticicló ferm que tenim al centre de la península, a Palamós ens va deixar la poc habitual xifra de 1037 hPa, siguent la pressió màxima del dia. Tot i aquest potent anticicló, degut al romanent d'una lleugera mar de fons del nord-est o est, el nivell del mar per ara no ha disminuït gaire la seva alçada, amb la qual cosa, el fenomen de les minves és gairebé absent.

Així mateix, llevat de les minves, l'anticicló ens ha portat varis fenòmens habituals d'aquesta situació, ja sigui de manera directe o indirecte: la inversió tèrmica, el gebre i el mar fumejant i una amplitud tèrmica destacada.
Entrant en detalls, la inversió tèrmica provocada per les altes pressions i l'estancament de l'aire fred en superfície que aquest fet comporta, amb aire més temperat en nivells superiors, va provocar notables diferències entre les mínimes dels indrets planers i enclotats, en comparació amb els indrets elevats., en aquest sentit, trobem varis exemples.
A l'estació meteorològica de Calonge, situada a 16 msnm, es va baixar fins als 1,2ºC de mínima, en canvi, a l'estació ubicada a Calonge-Mas Pallí, intal·lada a 120 metres d'alçada, " només " es va baixar fins als 7,2ºC. Un altre exemple el trobem entre els Àngels i Girona.
A l'estació de Juià-Els Àngels, situada a 406 metres d'alçada, es va baixar fins als 4,5ºC de mínima, no obstant, a l'estació de Girona-Barri Vell, situada a 75 metres d'alçada, la mínima fou de -1ºC.


Xemenei que no fumeja, però en canvi es veu el mar fumejant ahir a primera hora. Foto mostrada a l'inici de l'Espai del Temps de TV3 (minut 50:31).


Tal com podeu veure a les imatges, un altre dels efectes indirectes ocasionats per l'anticicló va ser l'aparició del fenomen conegut popularment com a " mar fumejant ".
El mar fumejant a Palamós es pot veure sobretot en aquesta època de l'any, quan tenim un potent anticicló que ens garanteixi vàries coses: absència de vent destacable o terral nocturn, aire molt fred en superfície degut a la forta irradiació nocturna i una elevada humitat ambiental, a més d'un mar relativament temperat.
Quan l'aire fred i pesant (amb temperatures properes a 0ºC o menys) que s'acumula a l'interior, sobretot al corredor de Palafrugell, es canalitza fins al mar resseguint el curs de la riera Aubi (recordem que l'aire, igual com l'aigua, és un fluid i es comporta de forma semblant) i troba humitats properes al 90% en el seu recorregut, es condensa ràpidament el vapor d'aigua que prové de l'evaporació del mar i apareix sota la forma de fum, donant l'aparença d'una sopa calenta. Cal recordar que actualment l'aigua del mar es troba al voltant dels 15/16ºC, una temperatura 2 graus superior a la mitjana, facilitant la formació del fenomen.


La sorra de la platja de Castell gebrada amb mar fumejant al fons, coincidint amb la desembocadura de la riera Aubi.


A part del mar fumejant, també es podia observar una altre curiositat., en aquest cas es tractava de la presència de gebre recobrint la sorra de la platja, una imatge molt diferent de la que podem veure a ple estiu...
El gebre es forma quan la humitat de l'aire passa directament de l'estat gasós a l'estat sòlid, un procés anomenat sublimació i té lloc simultàniament per tota la superfície afectada, això fa que s'hi formin cristalls de gel molt petits i homogenis.
Com sempre, cal recordar que el gebre no és rosada congelada, tot i que el procés de formació del gebre té alguns punts en comú al de la rosada, però la diferència fonamental és que la superfície de l'objecte on es forma el gebre ha de ser inferior als 0ºC.

L'altre fenomen atmosfèric que es va poder registrar va ser una elevada amplitud tèrmica. Això és la diferència assolida entre la temperatura mínima i la màxima. En el cas d'ahir divendres, trobem varis exemples d'aquest fet.
Al Baix Empordà crida especialment l'atenció l'amplitud tèrmica assolida a Monells, indret on hi hagué una diferència de 21,7ºC entre la màxima i la mínima, ja que van arribar a 17,7ºC de màxima i, en canvi, baixaren fins a -4,4ºC de mínima.
A La Bisbal d'Empordà l'amplitud tèrmica va arribar als 21,4ºC, degut a una màxima de 18,9ºC i una mínima de -2,5ºC.


Sortida de sol d'ahir divendres amb mar fumejant i cirrus. Foto mostrada al twitter del 324.cat.


Pel que fa a les temperatures màximes que tingueren lloc ahir divendres al Baix Empordà, aquestes van ser entre 5 i 8 graus més altes que el dia anterior, gràcies al vent de garbí, al sol i a l'enretirada de l'aire fred. La màxima més alta va ser més típica de la tardor que no pas de ple hivern. Els 20,0ºC de Calonge van ser la màxima més alta, i la màxima més curta foren els 15,0ºC de Torroella de Montgrí.
Per la banda de les mínimes, aquestes van patir una devallada d'un grau de mitjana. Els registres van bellugar-se entre els -4,0ºC de Monells, com a mínima més freda, i els 7,2ºC de Calonge-Mas Pallí, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir divendres 2 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 18,9ºC (-2,5ºC)., Castell d'Aro 17,8ºC (-0,3ºC)., Monells 17,7ºC (-4,0ºC)., La Tallada d'Empordà 16,6ºC (-3,1ºC)., Torroella de Montgrí 15,0ºC (-0,9ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir divendres 2 de gener del 2015 a Palamós-La Fosca., temperatura màxima 15,8ºC, mínima 2,1ºC. Estat del cel dominat pel sol, amb franges de núvols alts., matí 3/8 Ci, Cc, esteles d'avions., tarda amb entre 5/8 i 7/8 Ci, Cs, Cc i esteles d'avions, posta de sol rogenca. Vent del NO a primera hora i a partir de les 18:00h, a 2/5 km/h o calma., vent del SO a partir de les 11:00h, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 21 km/h SO. Estat de la mar amb mar arrissada, lleugera mar de fons., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,7 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,82 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1037hPa, mínima 1034hPa. Humitat relativa màxima 90%, mínima 47%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Barca amb aparença fantasmagòrica degut al mar fumejant d'ahir divendres. Foto mostrada al twitter del meteoròleg Alberto Alcántara.


Mar fumejant vist ahir al matí.