Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 23 de gener del 2015

21 i 22 de gener: nuvolades i la dita de Sant Vicenç

Nuvolades i cortines de precipitació vistes des de la cala del Morro del Vedell ahir dijous al matí. Foto mostrada al temps del programa  Els Matins a TV3.


En les darreres jornades hem pogut comprobar com els dies s'han allargat de forma notable, especialment durant la tarda, i passades les 18:00h encara es ben clar, a més, el Sol ja il·lumina indrets que des del mes de novembre romanien a l'ombra.
Ahir dijous 22 de gener, dia de Sant Vicenç, podem recordar la famosa dita que fa referència a aquesta circumstància tan esperada per la majoria dels mortals " Per Sant Vicenç, el sol entra pels torrents; i allí on no hi tocarà casa ni vinya no hi vagis a plantar ".

Juntament amb aquesta major prolongació del dia, i la fred pròpia de la setmana dels barbuts, trobem que durant la matinada del dijous hi va haver el pas d'una pertorbació associada a un embossament d'aire fred en altura, amb isotermes de -31ºC a 500 hPa a sobre la vertical de Catalunya (segons el radiosondatge de Barcelona de les 13:00h). Això va facilitar el creixement d'una línia de Cumulus congestus a sobre del mar, els quals, viatjaven en direcció nord-est-sud-oest impulsats pel vent de gregal que bufava en altura.
Aquestes boniques nuvolades ocasionaren unes cortines de precipitació molt fotogèniques a primeres hores del dia al davant de la costa palamosina. Cal tenir en compte que degut a l'ambient fred que hi havia de bon matí, no hagués sigut estrany l'aparició de neu per damunt dels 400 metres en cas de caure precipitació sobre terra ferma., no obstant, tal com era d'esperar, aquest fet fou més una il·lusió que no pas una possibilitat real.

Així mateix, a part d'aquestes nuvolades que desfilaren pel damunt del mar, el dia va ser assolellat i fred, però amb altres matitsos. A primera hora del dia a sobre de Palamós s'observaren 4/8 Ci, As i Ac, a més de 2/8 Cu i Sc. Al matí/migdia també aparegueren alguns cúmuls inofensius, amb 2/8 o 3/8 Cu. A la tarda el cel va quedar asserenat.


Imatge del radar d'ahir dijous a les vuit del matí. Veiem la línia de precipitacions que hi havia al damunt del mar


L'altre paràmetre protagonista de la jornada va ser l'ambient de ple hivern que vàrem tenir, amb màximes que voltaren els 10ºC a la majoria de localitzacions comarcals.
En aquest sentit, els registres màxims que tingueren lloc ahir dijous al Baix Empordà, van ser gairebé calcats als del dia anterior, però amb pujades d'un grau en algun punt. Els 12,0ºC de Calonge van ser la màxima més alta, en canvi, els 9,7ºC de Calonge-Mas Pallí es quedaren com a màxima més freda.
Per la banda de les mínimes, aquestes tampoc van patir canvis significatius. Els registres van bellugar-se entre els -1,0ºC de Monells, com a mínima més freda, i els 5,1ºC de Palamós-La Fosca, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dijous 22 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 11,7ºC (1,3ºC)., Monells 10,9ºC (-1,0ºC)., La Tallada d'Empordà 10,9ºC (0,9ºC)., La Bisbal d'Empordà 10,8ºC (0,5ºC).,  Torroella de Montgrí 10,7ºC (2,4ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dijous 22 de gener del 2015 a Palamós., temperatura màxima 10,2ºC, mínima 5,0ºC., sensació de fred més acusada degut al vent. Vent del N fins les 10:00h, a 10 km/h de mitjana., vent del N i NNE a partir de les 10:00h, a 15/20 km/h de mitjana, vent del N a 10 km/h  de mitjana a partir de la nit. Ratxa màxima de vent 44 km/h N. Estat de la mar amb mar arrissada., mar endins hi havia maror i forta maror (onatge sig de 0,82 metres a les 08.00h davant del cap de Begur i de 2'93 metres a les 19:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1013hPa, mínima 1006hPa. Humitat relativa màxima 83%, mínima 64%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


4 fotos més de les nuvolades d'ahir al matí a sobre del mar, amb cortines de precipitació


Nuvolades i cortines de precipitació a sobre del mar ahir dijous al matí. Foto mostrada al temps de l'Informatiu de TVE Catalunya.


Nuvolades i cortines de precipitació vistes des de Cala Margarida. Foto mostrada al portal de notícies 324 (foto nº 3).






Per cabar el resum, només falta mencionar que el passat dimecres 21 de gener, el dia es va llevar amb un cel ennuvolat 6/8 Sc i Cu, a més de 4/8 Ci, Cs i Ac.
Amb el pas de les hores els núvols van nar a menys i deixaren un matí assolellat, amb 5/8 o 6/8 Ci, Cs i 3/8 Ac. A partir del migdia i al llarg de la tarda la nuvolositat va poder crèixer més, fins a deixar-nos les típiques pluges prefrontals., en aquests cas van tenir un caràcter feble i només descarregaren roines i plugim que no arribaren a mullar el terra, malgrat els cúmuls amenaçadors que van aparèixer, com els que podeu veure al final de l'article. En total, a partir del migdia hi hagueren entre 6/8 i 7/8 As i Ci, a més de 5/8 Cu i Sc.

Pel que fa a les temperatures màximes que tingueren lloc el passat dimecres al Baix Empordà, aquestes van ser entre 1 i 2 graus més baixes de mitjana, però a Palamós no va tenir canvis. Els 11,0ºC de Calonge van ser la màxima més alta, i els 9,5ºC de Calonge-Mas Pallí van ser la màxima més curta.
Per la banda de les mínimes, aquestes van patir una devallada d'entre 1 i 2 graus menys que el dia anterior., en aquest sentit, els registres van bellugar-se entre els -0,1ºC de Monells, com a mínima més freda, i els 5,1ºC de Calonge-Mas Pallí, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimecres 21 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 11,7ºC (2,1ºC)., Monells 10,3ºC (-0,1ºC)., La Bisbal d'Empordà 10,3ºC (0,6ºC)., La Tallada d'Empordà 10,2ºC (0,7ºC).,  Torroella de Montgrí 10,0ºC (1,1ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dimecres 21 de gener del 2015 a Palamós., temperatura màxima 10,3ºC, mínima 4,7ºC. Vent del N fins a les 10:00h, a 5/10 km/h de mitjana., vent del ESE entre les 10:00h i les 14:00h, a 5/10 km/h de mitjana., entre les 14:00h i les 16.00h vent del SO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 16:00h  vent del NNO, a 5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 29 km/h SO. Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia forta maror o maror (onatge sig. de 1,88 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,82 metres a les 20:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1007hPa, mínima 1004hPa. Humitat relativa màxima 87%, mínima 42%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Cúmuls vistos el passat dimecres a la tarda des de Calonge, mirant en direcció a Palamós.