Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 2 de gener del 2015

31 de desembre i cap d'any: el típic anticicló hivernal

Cel serè amb el sol com a protagonista d'ahir dijous, primer dia de l'any 2015, des de Sant Antoni de Calonge. També veiem un xic d'onatge degut a la mar de fons del NE i el passeig del colesterol a mà dreta. Font: càmera web de Sant Antoni de Calonge.


El passat dimecres 31 de gener, últim dia de l'any 2014, la situació meteorològica va estar dominada per les altes pressions que garanteixen l'avorriment meteorològic típic d'aquestes dates. Això va deixar-nos un ambient assolellat i unes màximes que es van recuperar amb escreix, ja que aquestes s'aproparen als 16ºC a l'interior del Baix Empordà.
Malgrat la presència del sol i la bonança diürna, les temperatures mínimes es van desplomar amb l'estancament de l'aire fred i la desaparició del vent de tramuntana durant la nit/matinada de dimarts a dimecres, provocant gelades gairebé fins arribar a la línia costanera, amb els -4,1ºC de Monells com a mínima més freda.
A Palamós trobem que a La Fosca vam baixar fins a 0,5ºC positius i a 1,9ºC al centre del nucli antic., malgrat que els nostres termòmetres no registressin valors negatius, algunes basses es van gelar superficialment degut a la forta irradició nocturna i a l'aire fred que tendeix a acumular-se arran de terra.
L'altre tret més significatiu de l'últim dia de l'any va ser la humitat excepcionalment baixa que es va registrar durant la tarda/vespre, ja que es va baixar fins a un mínim del 13 % hr, degut a l'aparició d'un vent molt sec de component oest.

Si ens fixem més detalladament en les dades termomètriques del passat dimecres 31 de desembre, es va poder constatar com a causa del temps assolellat i a l'aparició de vent de garbí, les temperatures màximes van pujar 4 graus de mitjana, en comparació amb les del dia anterior.
Destaquen els 15,8ºC de Monells, com a màxima més elevada, i els 13,4ºC de Calonge-Mas Pallí, com a màxima més curta.
Les mínimes, per la seva banda, baixaren uns 3 graus de mitjana, deixant gelades a tot l'interior i fins ben a prop del mar, amb els -4,1ºC de Monells com a mínima més freda, i els 4,8ºC de Calonge-Mas Pallí, com a mínima més alta. Dades de Meteocat i Meteoclimatic

Màximes registrades el passat dimecres 31 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 15,8ºC (-4,1ºC)., La Bisbal d'Empordà 15,6ºC (-2,7ºC)., Torroella de Montgrí 15,5ºC (-2,5ºC)., La Tallada d'Empordà 15,3ºC (-3,3ºC)., Castell d'Aro 15,5ºC (-2,3ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dimecres 31 de desembre del 2014 a Palamós., temperatura màxima 14,3ºC, mínima 1,9ºC. Estat del cel asserenat. Vent en calma de matinada i a 1ª hora., matí/migdia amb vent del S i SO, a 5/10 km/h de mitjana., tarda/vespre amb vent de component N i O, a 20/25 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 42 km/h NNE. Estat de la mar amb marejol o un xic de maror., mar endins hi havia maregassa o forta maror (onatge sig. de 3,05 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 2,34 metres a les 17:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1029hPa, mínima 1025hPa. Humitat relativa màxima 66%, mínima 13%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Mapa sinòptic d'avui divendres. Veiem com l'anticicló hivernal un any més ens garanteix un avorriment meteorològic total, tal com sol succeir en aquestes dates.


Per acabar el resum meteorològic, cal mencionar que ahir dijous 1 de gener (el cap d'any), s'observà una marcada mar de fons del NE, amb maror (ones 1 metre).
També podem afegir que la manca de vent provocada per la presència de l'anticicló a sobre nostre i l'efecte de subsidència, van fer que no es pogués renovar la massa d'aire que s'havia refredat durant la nit, ocasionant que les temperatures màximes quedessin molt més curtes que el dia abans.

En aquest sentit, trobem que els valors màxims oscil·laren entre els 13,1ºC de Calonge, com registre més elevat, i els 9,9ºC de Verges, com a màxima més baixa.
Les mínimes, per la seva banda, tal com es preveia, van pujar un parell de graus a la costa i en altres indrets exposats al vent del nord que va bufar de matinada, provocant que no hi haguessin gelades a prop del mar, en canvi, a l'interior i en llocs arrecerats del vent les mínimes tornaren a ser gèlides, tot i que també pujaren lleugerament.
Destaquen els -3,3ºC de Monells, com a mínima més freda, i els 3,7ºC de Calonge-Mas Pallí, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dijous 1 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 12,9ºC (-0,6ºC)., La Tallada d'Empordà 10,9ºC (-2,1ºC)., Monells 10,4ºC (-3,3ºC)., La Bisbal d'Empordà 10,7ºC (-1,9ºC)., Torroella de Montgrí 10,1ºC (-0,3ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dijous 1 de gener del 2015 a Palamós., temperatura màxima 10,8ºC, mínima 3,3ºC. Estat del cel serè. Vent del NE i N de matinada, a 15 km/h de mitjana., 1ª hora vent en calma., matí/migdia vent del ESE, a 2/5 km/h de mitjana o calma., tarda amb vent del ESE, a 2/5 km/h o calma., vespre/nit vent del NO o O, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 32 km/h N, de matinada. Estat de la mar amb un xic de maror, mar de fons del NE., mar endins hi havia forta maror, mar de fons del NE (onatge sig. de 1,88 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 1,2 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1035hPa, mínima 1031hPa. Humitat relativa màxima 87%, mínima 42%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)