Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 11 d’abril del 2015

10 d'abril: núvols alts i estampes primaverals

Núvols alts i ambient assolellat ahir divendres al migdia a Sant Joan de Palamós. Foto mostrada a l'inici de l'Espai del Temps de TV3.


Ahir divendres 10 d'abril, la monotonia anticiclònica va continuar dictaminant la mateixa ambivalència de temps de les darreres jornades, amb nits fredes i migdies relativament suaus lluny de la influència de la marinada fresca.
Tot i aquest panorama tan ensopit, encara podem trobar dos fenòmens meteorològics que donaren alguna variació en el temps: el pas d'algunes franges de núvols alts i la presència d'una mica de pols en suspensió.
En relació als núvols alts del gènere Cirrus que enterenyinaren el cel a estones, el seu pas ens delata que avui dissabte ha d'arribar un petit solc d'aire fred en altura que pot portar algun ruixat cap al Pirineu, especialment en el seu sector occidental.
D'altre banda, el fet que el cel es veiés un xic blanquinós indicava clarament que en altura els vents provenen de latituds més meridionals i, a més, aquests arrosseguen pols en suspensió que en cas de precipitar donaria pluja de fang, la qual s'hauria d'afegir al pol·len dels pins que cobreix les superfícies exposades a l'exterior amb una pols groguenca.

Aprofitant aquesta tranquil·litat meteorològica, al final del resum us poso un petit recull amb algunes de les plantes que omplen de colors primaverals les nostres contrades, mentre esperem que un dia o altre arribin les tan necessàries pluges que solen afectar-nos en aquesta època de l'any.

En un altre ordre de coses, les temperatures màximes d'ahir divendres al Baix Empordà van ser entre 1 i 2 graus superiors respecte les del dia abans cap a la costa, però restaren sense canvis destacables a l'interior. Aquestes oscil·laren entre els 19,8ºC de Les Olives, com a màxima més alta, i els 15,7ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a màxima més baixa.
Així mateix, les mínimes van pujar entre 3 i 5 graus de mitjana cap a l'interior perqué feia un xic de vent, però a la costa només pujaren al voltant d'un grau.
La mínima més freda foren els 2,7ºC de Castell d'Aro i la mínima més alta es quedà en els 11,0ºC de Sant Feliu de Guíxols. Dades de Meteoclimatic i Meteocat 

Màximes registrades ahir divendres 10 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 19,7ºC (3,8ºC)., La Tallada d'Empordà 19,5ºC (3,8ºC)., Monells 19,4ºC (4,9ºC)., Torroella de Montgrí 18,6ºC (7,2ºC)., Castell d'Aro 16,8ºC (2,7ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir divendres 10 d'abril del 2015 a Palamós., temperatura màxima 16,8ºC, mínima 9,0ºC. Estat del cel: de bon matí 4/8 Ac, Sc i St., matí assolellat amb 3/8 Sc., migdia arribada de Ci 3/8., tarda només 1/8 Ci i Sc., al vespre arribada de Ac 3/8 i 1/8 Sc i St. Vent del S fins les 03:00h, a 10/15 km/h de mitjana., llavors vent en calma fins les 08:00h., a partir de les 08:00h vent del S i SE, a 10 km/h de mitjana. Ratxa màxima 23 km/h S. Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,7 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,7 metres a les 19:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1027hPa, mínima 1024hPa. Humitat relativa màxima 88%, mínima 64%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Núvols alts i ambient assolellat ahir divendres al migdia a Sant Joan de Palamós.


Recull de fotos realitzades ahir divendres a Sant Joan de Palamós i a Romanyà de la Selva


Lliri blau ( Iris germanica ).


Ametllons ( Prunus dulcis ).


Carolina ( Coronilla valentina ).


Margaridoies ( Bellis perennis ).


Tàrrec comú ( Salvia verbenaca ).


Pa i peixet o borratja ( Borago officinalis ).


Ravenissa groga ( Erucastrum  nasturtiifolium ).