Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 10 d’abril del 2015

9 d'abril: fred de nit, frescor de dia i codonyer florit

Temps assolellat i vent de garbí fresc ahir dijous al migdia. Foto mostrada a l'Espai del Temps de TV3.


Novament, ahir dijous 9 d'abril, el vent de garbí va tornar a afectar-nos de ple i va deixar un ambient fresc arran de mar, a més, la màxima es va tornar a quedar molt frenada arran de costa.
Tot i l'ambient assolellat que acompanyava les persones que s'acostaren a la platja o al passeig del Mar, era necessari l'ús d'alguna peça d'abric per aguantar l'aire fresc i humit de procedència marítima que encara agreujava més la sensació de frescor, tot això amb una màxima que tan sols arribà fins als 15,4ºC a Palamós.
Com és lògic, el vent de garbí va anar perdent la seva frescor a mesura que avançava terra endins i les màximes de l'interior de la comarca baixempordanesa arribaren a fregar els 20ºC.

Aquest vent de component SSO va estar bufant de forma persistent des de les vuit del matí en endavant, a uns 15 km/h de mitjana, assolint una ratxa màxima de 29 km/h. Abans de les vuit del matí el vent es va mantenir en calma., això ajudà a fer baixar les temperatures mínimes fins a valors lleugerament negatius cap a l'interior de la comarca, com per exemple els -0,2ºC registrats a Monells.
En d'altres indrets, la irradiació nocturna (pèrdua de calor) va fer que alguns camps del Baix Empordà apareguessin amb una fina capa de gebre, talment com si fos l'hivern.
Per trobar-nos amb el fenomen de la gebrada no va caldre anar gaire lluny, ja que també es va observar a les rodalies de Palamós.

D'altre banda, tal com podeu veure a les dues fotos següents, la floració de les diferentes espècies vegetals segueix el seu curs, ajudada per l'ambient assolellat que tenim. Darrerament, una de les floracions més boniques és la dels codonyers ( Cydonia oblonga ) que s'engalanen amb les seves espectaculars flors blanques.


Codonyer florit vist ahir a la tarda.


Codonyer florit vist ahir a la tarda.


Pel que fa a les temperatures màximes que tingueren lloc ahir dijous al Baix Empordà, aquestes van ser iguals o lleugerament superiors a les del dia abans, però a Palamós la màxima va ser unes dècimes més baixa.
La màxima més alta va registrar 20,2ºC a Les Olives (Garrigoles), per contra, la màxima més curta foren els 14,4ºC de Calonge-Mas Pallí.
Per la banda de les mínimes, trobem que aquestes van baixar algunes dècimes respecte el dia anterior. Els registres van oscil·lar entre els -0,2ºC de Monells, com a mínima més freda, i els 10,2ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dijous 9 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 19,6ºC (-0,2ºC)., La Bisbal d'Empordà 19,1ºC (0,8ºC)., La Tallada d'Empordà 19,1ºC (0,8ºC)., Torroella de Montgrí 17,1ºC (1,7ºC)., Castell d'Aro 15,0ºC (2,0ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dijous 9 d'abril del 2015 a Palamós., temperatura màxima 15,4ºC, mínima 7,9ºC. Estat del cel asserenat fins a migdia, a partir de llavors aparició d'esteles avions que s'anaven eixamplant 3/8., al vespre arribada de Sc i St 2/8 des del mar. Estat de la mar amb marejol o un xic de maror (ones d'entre 0,3/0,5 metres)., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,6 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,7 metres a les 19:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1029hPa, mínima 1026hPa. Humitat relativa màxima 82%, mínima 58%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


2 fotos més d'ahir a la tarda amb esteles d'avions a Sant Daniel (Calonge) i margarides del cap florides