Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 8 d’abril del 2015

7 d'abril: sol, minves i -0,4ºC a Monells

Migdia radiant a La Fosca i aigües cristal·lines ahir dimarts.


Ahir dimarts 7 d'abril, tal com es preveia, el dia es va presentar notablement fresc per l'època de l'any, amb unes màximes que a les nostres contrades tan sols s'enfilaren fins als 15 o 16 graus centígrads, tot i el temps assolellat que hi va haver la major part de la jornada. A tot això cal afegir-hi la presència d'un vent fresc que va accentuar la sensació de fred.

Si les màximes foren prou baixes, les mínimes encara ho van ser més, amb valors més propis de l'hivern que no pas de la primavera. Degut al cel serè, la manca de vent i l'aire fred que entrà en nivells baixos troposfèrics, es va produir un fet molt remarcable per aquestes dates, ja que a l'interior del Baix Empordà van donar-se tímides gelades, com ho demostren els molt inusuals -0,4ºC de mínima que van registrar-se a Monells, segons l'estació automàtica del SMC.

L'altre aspecte destacat d'ahir dimarts ens el va portar l'anticicló que es va instal·lar al damunt nostre, el qual va deixar una pressió en superfície que pujà fins als 1031hPa a Palamós.
Com sol ser habitual en aquestes situacions, la gruixuda capa d'aire que porten les elevades pressions atmosfèriques va fer baixar el nivell del mar de forma clara, fent reaparèixer el conegut fenomen de les minves.


Minves vistes ahir dimarts al migdia.


En relació a l'estat del cel, cal destacar que l'astre rei va tenir com a contrapunt l'aparició d'alguns cúmuls decoratius, però molt fotogènics.
Concretament, aquests es van fer més presents al matí, amb entre 3/8 i 4/8 Cu humilis i mediocris, no obstant, al migdia desfilaren ràpidament i va quedar el cel asserenat que veiem a la foto que obre aquest article.
Malgrat el cel serè, ràpidament, a primeres hores de la tarda, van tornar a aparèixer núvols amb 2/8 Cu, però només va ser de forma transitòria, ja que la tarda i el vespre van acabar tenint un cel ras.


Cumuls decoratius i transitoris vistos a Sant Daniel (Calonge) ahir dimarts a primeres hores de la tarda, amb un camp de secà ben verd.


Malva (Lavatera arborea) i ambient assolellat ahir dimarts a La Fosca.


Si ens fixem en les màximes registrades ahir dimarts al Baix Empordà, es va poder constatar com aquestes van tenir una lleugera pujada de menys d'un grau de mitjana, comparades amb les del dia anterior.
Els valors van oscil·lar entre els 17,6ºC de Calonge, com a màxima més alta, i els 14,0ºC de Calonge-Mas Pallí, com a màxima més baixa.
Les mínimes, per la seva banda, van ser típicament hivernals, ja que baixaren entre 1 i 2 graus respecte el dia precedent, amb els -0,4ºC de Monells, com a mínima més freda, i els 7,1ºC de Palamós, com a mínima més alta. Dades de Meteocat i Meteoclimatic

Màximes registrades ahir dimarts 7 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 16,7ºC (-0,4ºC)., La Tallada d'Empordà 16,4ºC (1,7ºC)., La Bisbal d'Empordà 16,0ºC (1,0ºC)., Torroella de Montgrí 15,4ºC (1,4ºC)., Castell d'Aro 15,6ºC (2,8ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimarts 7 d'abril del 2015 a Palamós., temperatura màxima 15,1ºC, mínima 7,1ºC. Vent del N i NO fins les 08:00h, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del N i NNE, a 15/20 km/h de mitjana., a partir de les 11:00h en endavant vent del NE i E, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 22:00h vent en calma. Ratxa màxima 34 km/h N. Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia forta maror o maror (onatge sig. de 1,29 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,7 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1031hPa, mínima 1024hPa. Humitat relativa màxima 84%, mínima 55%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


2 fotos més d'ahir dimarts amb sol i minves a La Fosca