Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 23 d’abril del 2015

L'erupció del volcà Calbuco posa Xile en alerta roja




El volcà xilè Calbuco va entrar ahir en erupció (erupció subpliniana) i actualment expulsa una potent columna de cendres a 20 quilòmetres d'altura, situació que no s'havia produït des de feia més de 50 anys. Per aquest motiu, la presidenta xilena Michelle Bachelet va decretar l'estat d'excepció per la catàstrofe natural a la província de Llanquihue i en el municipi de Puerto Octay.

Anteriorment, l'Oficina Nacional d'Emergència del Ministeri de l'Interior i Seguretat Pública (Onemi) ja havia decretat l'alerta vermella a les localitats de Puerto Varas i Puerto Montt. La inesperada erupció del Calbuco suposa una alta amenaça per a la població.
L'alerta roja estableix una zona d'exclusió de 10 quilòmetres al voltant del cràter del volcà, però s'ha ampliat a 20 quilòmetres, a més, al Sector Ensenada s'han evacuat 1.500 persones.

Les autoritats han decretat una alerta sanitària a les províncies de Llanquihue i Osorno, així com la suspensió de les activitats escolars a tota la regió de Los lagos. La visibilitat a la paret nord-est del Calbuco és pràcticament nul·la a causa del núvol de fum i cendres,fent que l'evacuació s'estigui realitzant cap al sud del massís. La localitat de Ensenada ha estat desallotjada gairebé per complet.

El Calbuco, situat a uns 1.000 quilòmetres al sud de Santiago de Xile i amb 2.015 msnm, es troba a uns 30 quilòmetres d'importants zones poblades i de ciutats com Ensenada, Puerto Varas i Puerto Montt.
El Calbuco està a la turística regió de Los lagos, a uns 900 quilòmetres al sud de Santiago, i la seva activitat coincideix amb l'erupció del volcà Villarrica.

El Villarrica va fer erupció el passat 3 de març, deixant anar lava i material incandescent, cendres i gasos fins a una altura d'uns sis quilòmetres. És un dels volcans més actius de Sud-amèrica, té una altura de 2.847 metres sobre el nivell del mar i un cràter de 200 metres de diàmetre.
A Xile hi ha uns 2.000 volcans, dels quals 91 estan actius, i posseeix la segona cadena volcànica més gran i de major activitat del món, després d'Indonèsia.

Tot seguit podreu veure un parell de vídeos amb l'erupció impressionant del volcà Calbuco