Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 15 de juny del 2015

14 de juny: núvols que anuncien quatre gotes

Temps assolellat i núvols alts vistos ahir diumenge a Vall-llobrega, amb una vinya verda en primer pla. Aquests núvols  prims ens assenyalen un canvi de temps.


Tal com es preveia, ahir diumenge 14 de juny, a Palamós vàrem tenir una jornada calorosa i xafogosa, gràcies al temps assolellat i a una humitat molt elevada que va arribar fins al 91% Hr, tot això a causa del vent fluix que venia del mar., a més a més, es pot afegir el fet que les temperatures màximes i mínimes experimentaren un ascens d'entre 1 i 2 graus, respecte el dia anterior.
Tot i la calma estiuenca de la costa baixempordanesa, per seguir amb la tradició de les darreres jornades, cap a l'interior i prelitoral de Girona van tornar a caure ruixats i tempestes, especialment durant la tarda.

Dades de precipitació caiguda ahir diumenge a Girona, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Olot 57,2 mm., Santa Coloma de Farners 22,7 mm., Medinyà 11,4 mm., Sant Hilari Sacalm 11,2 mm., Anglès 8,5 mm., Vilobí d'Onyar 7,4 mm., Figueres 5,4 mm.

A la nostre vila, aquestes nuvolades es podien veure clarament a la posta de sol, mirant cap al nord-oest i nord, a més, durant la matinada s'observà una espectacular tempesta elèctrica mar endins, mirant cap a l'horitzó est.


Posta de sol d'ahir diumenge al darrera d'una nuvolada que creixia a l'interior de Girona.


En relació al temps que ens espera, es preveu que avui dilluns l'acostament d'un marcat embossament d'aire fred en altura, tornarà a fer crèixer grans nuvolades a l'interior i prelitoral de Girona, les quals en aquesta ocasió poden ser una mica més extenses i descarregar tempestes i ruixats.
A Palamós, els núvols alts dels gèneres cirrus i cirrocúmulus que van aparèixer al llarg d'ahir diumenge, ens indiquen l'arribada d'aquest canvi de temps.

En principi, avui dilluns la nostre zona costanera ha de tornar a quedar al marge d'aquestes precipitacions o en tot cas poden arribar a caure quatre gotes, especialment a partir de la propera nit/matinada i demà dimarts, moment en el qual l'embossament d'aire fred ens pot passar per sobre.
Com sol succeir en nombroses ocasions, l'arribada de la part més activa de la bossa d'aire fred a les nostres contrades, coincidirà amb un gir dels vents cap a component nord, aquest fet farà baixar el grau d'humitat a les diferentes capes troposfèriques, alhora que serà un dels responsables que les precipitacions siguin poc destacables.


Mapa de temperatures a 500hPa previst per demà dimarts. Veiem un important embossament d'aire fred que pot presentar fins a -19ºC a 5700 metres d'altura.


Pel que fa a les temperatures màximes que tingueren lloc ahir diumenge al Baix Empordà, aquestes van pujar entre 1 i 2 graus respecte el dia abans, amb els 27,7ºC de Les Olives (Garrigoles), com a màxima més alta de la comarca, i els 22,7ºC de Calonge-Mas Pallí, com a màxima més baixa.
Per la banda de les mínimes, aquestes també van ser entre un i dos graus més altes de mitjana, degut als núvols prims que hi havien., en aquest sentit, els registres van bellugar-se entre els 15,0ºC de Monells, com a mínima més fresca, i els 18,7ºC de Palamós, com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir diumenge 14 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 26,7ºC (15,0ºC)., La Bisbal d'Empordà 26,4ºC (15,3ºC)., La Tallada d'Empordà 25,8ºC (16,2ºC).,  Torroella de Montgrí 25,8ºC (16,6ºC)., Castell d'Aro 24,7ºC (15,9ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 14 de juny del 2015 a Palamós., temperatura màxima 24,2ºC, mínima 18,7ºC. Estat del cel: a 1ª hora 5/8 Ac, a més de 4/8 Sc i St., matí assolellat i 4/8 Ci, Cc i Ac, a més de 3/8 Cu i Sc., tarda de sol amb 3/8 o 5/8 Ci, Cc. Vent: fins les 08:00h va bufar vent de component ONO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 08:00h vent en calma., a partir de les 10:00h vent del ENE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del S i SE, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 23 km/h ENE. Estat de la mar amb marejol, mar de fons del SE., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,7 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,7 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1011hPa, mínima 1008hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 66%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Temps assolellat i núvols alts ahir diumenge a Vall-llobrega, amb una vinya verda en primer pla.